Pretraga tekstova
Preporuka poljoprivrednim proizvođačima je da obilaze svoje parcele, s obzirom na to da je sjetva obavljena u velikom vremenskom rasponu
Porastom dnevnih temperatura došlo je do intenzivnog porasta ozimih kultura. Istovremeno, je uočen i rast korova koji se u narednom periodu trebaju suzbiti jer se stvara konkurentni odnos između njih i gajenih usjeva.
Detaljnim pregledom potrebno je determinirati korove i na temelju prisutnih odabrati odgovarajući herbicid. Preporuka Odsjeka poljoprivredne savjetodavne službe Posavine je da se tretman obavi za vrijeme sunčanog dana, bez padavina i jakog vjetra kako bi se spriječilo raznošenje herbicida.
"S obzirom na to da se danas na tržištu nalazi velik broj hibrida i sortimenata pšenice, ječma, tritikala i zobi, koji svojim sortnim karakteristikama često postižu iznadprosječnu visinu, potrebno je odraditi tretman regulatorima rasta", napominju savjetodavci.
Regulatorima rasta se smanjuje prostor između koljenaca, smanjuje se i ojačava sama stabljika, što u konačnici sprječava polijeganje usjeva.
Prilikom obilaska terena na području Posavskog kantona, poljoprivredni savjetodavci uočili su pojavu lisnih uši na pojedinim parcelama pšenice i ječma. Lisne uši su insekti koji pričinjavaju direktne štete sisanjem sokova na organima biljke (lišću, korijenu, stabljici, vlati, klasu, plodu). Indirektne štete nanose biljkama tako što prenose viruse, kao što je virus žute patuljasti (BYDV).
"Virus žute patuljasti uzrokuje žutu pjegavost ječma i može dovesti do značajnog smanjenja prinosa", ističu.
Preporuka poljoprivrednim proizvođačima je da obilaze svoje parcele, s obzirom na to da je sjetva obavljena u velikom vremenskom rasponu, te da na temelju zatečenog stanja na parcelama obavljaju tretmane, kako bi se smanjilo njihovo neracionalno korištenje.
Tagovi
Zaštita ozimih usjeva Tretman usjeva Virus žute patuljosti Polijeganje usjeva Herbicidi Suzbijanje korova
Autorica
Više [+]
Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
#RuralFoto #proizvodnja Na selu, proizvodnja hrane nije samo svakodnevni posao već i način života, duboko isprepleten sa ritmovima prirode. Na plodnim njivama niču žitarice i povrće, a u voćnjacima dozrijevaju sočni plodovi. Jesen se bliži,... Više [+]
#RuralFoto #proizvodnja Na selu, proizvodnja hrane nije samo svakodnevni posao već i način života, duboko isprepleten sa ritmovima prirode. Na plodnim njivama niču žitarice i povrće, a u voćnjacima dozrijevaju sočni plodovi. Jesen se bliži, sunčevi zraci miluju poljoprivredna gazdinstva, darujući svakom plodu raskošnu ljepotu. Selo je nešto posebno, mjesto gdje snovi počinju i gdje se ostvaruju. Miris hrane je poseban, voće slatko i ne tretirano hemikalija. Sve što nastaje na selu ima pečat autentičnosti, hrana je svježija, zdravija i često proizvedena uz poštovanje prema zemlji i tradiciji. Upravo ta jednostavna, ali dragocjena veza čovjeka i prirode čini seosku proizvodnju hrane koja nosi priču. Priču o radu, čovjeku težaku i njegovom trudu i zemlji u kojoj je uloženo toliko ljubavi, ali i znoja i duše. Jer težak strepi nad oranicama, liježe i budi se sa nadom da će iz sjemena nastati novi život. Dok drugi spavaju, on razmišlja o novom danu i snazi koju će uložiti u nepregledne oranice koje život znače.
Leticija Hrenković
prije 2 dana
Krasan opis i jako lijepo kadrirano Krasan opis i jako lijepo kadrirano