Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj kukuruza
  • 14.05.2021. 16:30

Vrijeme je za prvu prihranu kukuruza: U tlo, zajedno s međurednom kultivacijom

Prihrane se obavljaju dušičnim i dušično-sumpornim gnojivima putem tla, ali mogu se obaviti i putem lista, savjetuju iz Petrokemije.

Foto: Renata Prusina
  • 2.561
  • 178
  • 0

Prihrana je važna agrotehnička mjera u većini poljoprivrednih kultura, pa tako i u kukuruzu, jer tada biljke usvajaju najviše hraniva unesenih u tlo ili putem lista, a koja utječu na količinu i kvalitetu prinosa.

Osnovna hraniva - dušik, fosfor i kalij kukuruz usvaja do oprašivanja. Fosfor i kalij na većini tala unose se gnojidbom u osnovnoj obradi, jer nema opasnosti od njihova ispiranja iz zone razvoja korijena u tlu. Gnojidbom u osnovnoj obradi, hraniva se raspodjeljuju u zoni najviše razvijenog korijenovog sustava. 

S druge strane, dušik je u pravilu bolje primijeniti u dopunskoj obradi tla odnosno vremenski bliže fiziološkim potrebama kukuruza, kao što su faze razvoja od stvaranja prva tri lista i stabljike do zametanja metlice i klipa.

U prihrani ove kulture veće količine dušika potrebne su tijekom početnog brzog porasta biljke kada se samo mali dio gubi iz zone korijena uslijed lake topivosti dušika u tlu. Primjena gnojiva treba biti pravovremena, a zbog neprekidne potrebe biljke za ovim elementom, potrebna je višekratna prihrana, ovisno o bioraspoloživosti elementa i dužini vegetacije. 

Prva prihrana

Sve poljoprivredne kulture pa tako i kukuruz, dušik usvajaju u amonijskom i nitratnom obliku, te ga je u prihrani najbolje primijeniti u obliku amonij nitrata i amonij sulfata. Iz tvrtke Petrokemija d.d. za ovu namjenu preporučuju korištenje gnojiva KAN N 27, ASN 26 N + 15 S i Petrokemijas 20 N + 24 S

Prihrana kukuruza uglavnom se obavlja u tlo, ali u slučaju simptoma nedostatka nekog hraniva, posebice cinka, može se obaviti i putem lista odnosno folijarno.

U tlo se obavlja zajedno s međurednom kultivacijom, kada se razbija pokorica kako bi biljka dobila dovoljno vlage i hraniva iz tla u početnim fazama rasta i razvoja. 

Prva prihrana obavlja se od razvoja trećeg do šestog lista kukuruza, primjenom amonijsko-nitratnog oblika dušika koji je sastavni dio dušičnih i dušično sumpornih gnojiva, poput KAN N (MgO) 27 (4,8) ili ASN (26 N + 15 S)  u količini 150-250 kg/ha. 

Druga prihrana

Druga prihrana, pojašnjavaju stručnjaci, obavlja se na laganim, propusnim tlima i u područjima s dosta oborina, kada je kukuruz u fazi razvoja sedmog do devetog lista.

Zajedno s kultivacijom, može se primijeniti 150-200 kg/ha KAN N (MgO) 27 (4,8) ili Petrokemijas (20 N + 24 S) u količini 200-250 kg/ha. 

U stresnim uvjetima ili uslijed nedostatka mikrohraniva posebice cinka, kukuruz zaostaje u rastu i razvoju te je slabija oplodnja, a samim tim i smanjen prinos.

Kako bi se što prije oporavio od stresa potrebno je primijeniti tekuća NPK gnojiva ili amidno dušično gnojivo UREA N 46 koja se aplicira folijarno u koncentraciji od dva do pet posto ovisno o fazi razvoja lisne površine i klimatskim uvjetima. 

Od tekućih NPK gnojiva preporuča se i Fertina R.

U ranim jutarnjim i kasnim večernjim satima

Folijarnu prihranu, naglašavaju iz Petrokemije, potrebno je obavljati u ranim jutarnjim ili kasnim poslijepodnevnim satima kako bi se izbjeglo oštećenje lisne površine.

Gnojiva u takvom obliku biljka odmah usvaja, no kukuruz podnosi male koncentracije koje je stoga potrebno pravilno pripremiti. Upravo iz ovih razloga ona se u uzgoju ove kulture rjeđe primjenjuju te se preporučuje za visokovrijednu proizvodnju sjemenskog kukuruza.

Za više informacija obratite se tvrtki Petrokemija na jedan od niže navedenih kontakata ili na besplatni broj telefona 0800 647 647. 


Tagovi

Prihrana kukuruza Folijarno Prihrana u tlo Dušićna gnojiva Petrokemija d.d.


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.


Partner

Petrokemija d.d. tvornica gnojiva

Aleja Vukovar 4, 44320 Kutina, Hrvatska
e-mail: prodaja@petrokemija.hr web: http://www.petrokemija.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!