Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prva prihrana
  • 04.03.2025. 07:30

Vrijeme je, čim stanje tla omogući, obavite prvu proljetnu prihranu ozimih strnih žitarica

Koje su potrebe ozime pšenice, ječma, pšenoraži i zobi za hranivima i šta koristiti, objasnila je savjetnica Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede, mr.sc. Tatjana Martinović.

Vrijeme je, čim stanje tla omogući, obavite prvu proljetnu prihranu ozimih strnih žitarica
Foto: Karolina Rastija
  • 124
  • 10
  • 0

Vrijeme je za prvu proljetnu prihranu ozimih strnih žitarica koju treba obaviti čim to omogući stanje tla. Jer, ne treba je obaviti prerano odnosno ako su ozime žitarice još u mirovanju, ne po smrznutom tlu i za hladnog vremena nego u vrijeme proljetnog kretanja vegetacije, pojašnjava savjetnica Uprave za stručnu podrošku razvoju poljoprivrede Hrvatske, mr.sc. Tatjana Martinović.

Kada je u pitanju mineralno gnojivo, u prvoj prihrani kad je tlo još uvijek hladno, a mlade biljke nemaju dovoljno razvijenu lisnu masu, tj. asimilacijsku površinu, treba izabrati azotna (KAN) ili azotno-sumporna gnojiva (ASN) koja sadrže azot u lako pristupačnom, amonijskom i nitratnom obliku,

"Zato treba izabrati KAN koji sadrži 50% azota u amonijskom, a 50% u nitratnom obliku. Zbog oba oblika, biljkama je dio ovog elementa odmah pristupačan", pojašnjava dodajući da na kiselim tlima treba primijeniti KAN zbog neutralizacije kiselosti jer isti uz azot sadrži i kalcij te magnezij. Na alkalnim je pogodan amonijev sulfonitrat (ASN).

Primjena azotnih gnojiva

Nužno je količinu i vrijeme primjene azotnih gnojiva prilikom svake prihrane prilagoditi karakteristikama zasijanih sorti, vremenskim prilikama, stanju tla i kondiciji svakog pojedinog usjeva, ali i uskladiti s očekivanim urodom.

"Pravovremenom prihranom u optimalnoj količini utječe se ne samo na visinu i kvalitetu postignutog uroda, nego i na ukupne troškove proizvodnje, ali i na očuvanje okoliša. Jer, u slučaju padavina azot se u nitratnom obliku lako ispire iz zone korijena biljaka", upozorava.

Normalno razvijeni usjevi nalaze se u fenofazi busanja s nekoliko razvijenih izboja u busu. Naime, usjevi ozimih strnih žitarica počinju rasti i razvijati se kad temperature zraka počnu rasti iznad 5°C, a vrijeme za prvu prihranu ozimih žitarica je kad se ustale na oko 10°C.

usjev pšenice u rano proljeće
Doze i dinamika prihrane najviše ovise o stanju usjeva

Dakle, doze azotnih gnojiva koje će se primijeniti i dinamika prihrane najviše ovise o stanju usjeva. Neki su iz zimskog razdoblja mirovanja "izašli" u dobroj kondiciji i sada se nalaze u fazi busanja. No, neki su pretrpjeli značajna oštećenja uslijed pojave dugotrajne golomrazice tokom nicanja i ukorijenjavanja.

"Posljedica golomrazica je pojava sriježi - trganje korijena i oštećenje čvora busanja. Takve usjeve koji su izvučeni iz tla uslijed temperaturnih osciilacija i pojave golomrazice trebalo je povaljati pri optimalnoj vlazi tla, a prije prve prihrane", upozorava.

Savjetnica ističe i da vrijeme sjetve ima veliku ulogu u otpornosti prema niskim temperaturama tokom zime, a naročito kod pojave golomrazica. Bolje ih podnose usjevi dobre kondicije, posijani kvalitetno, na preporučenu dubinu i preporučeni sklop u dobro pripremljeno tlo. Međutim, dio je prošle jeseni posijan u zakašnjelom roku, u loše pripremljeno tlo ili suviše plitko te su takvi iz zimskog razdoblja "izašli" slabo razvijeni i loše ukorijenjeni.

Prihrana ozime pšenice i ječma

Kada je u pitanju pšenica, prva prihrana trebala bi se obaviti u fazi razvijena tri do četiri lista jer je pojavom četvrtog već zametnut klas i određen konačan broj klasića. Količina čistog azota, kaže, ne smije prelaziti 55 kg/ha radi opasnosti od polijeganja. Upozorava pritom da je potrebno uzeti u obzir potrebe različitih sorata, jer razlikujemo tzv. "ekonomične" i sorte koje imaju sposobnost jakog busanja i trebaju punu dozu azota u prvoj prihrani.

Napominje i da prva prihrana utječe na boju usjeva i intenzivniju fotosintezu, na formiranje vlati, odnosno broj vlati/m² i brži rast biljaka u vlatanju. Provodi se na samom početku kretanja proljetne vegetacije u količini 40 – 55 kg N/ha, ovisno o kondiciji usjeva, roku sjetve, odabranoj sorti i agrookolišnim uvjetima.

"Količina KAN-a za prvu prihranu kreće se u rasponu od 150 pa do 200 kg/ha", objašnjava uz napomenu da treba voditi računa o tome da slabo razvijene biljčice imaju i slabo razvijen korijenov sistem koji nije u mogućnosti usvojiti punu dozu azota. Zato je racionalnije planiranu količinu azotnog gnojiva primijeniti višekratno, u podijeljenim količinama jer će takva prihrana biti ekonomičnija (biljka će iskoristiti primijenjeni azot) i ekološki prihvatljivija jer će manje azota biti isprano u okoliš.

Usjevi ozimog ječma sijani u ranim rokovima prošle jeseni iz zime su izašli u fazi punog busanja. No, pojedini sada imaju izgled "gladnog usjeva“ i lako se mogu uočiti među zelenim usjevima pšenice. Žućenje ozimog ječma, navodi, uglavnom je posljedica djelovanja nekoliko faktora: veća količina padavina tokom jesenskog i zimskog razdoblja (ispiranje hraniva iz zone korijena i previše vlage u tlu), nedostatak azota i kiselo tlo.

"Nakon prve prihrane, oporavit će se u kratkom razdoblju", naglašava i savjetuje da treba voditi računa o tome da je ječam daleko osjetljiviji na polijeganje u odnosu na pšenicu. Stoga se u prvoj prihrani ne preporučuje prihraniti s više od 40-50 kg/ha čistog azota (npr. 150-180 kg/ha KAN-a). Postoje, dodaje, značajne razlike među sortama u odnosu prema potrebama za azotom, a to ovisi o namjeni proizvodnje (pivarski ili stočni).

"Kod ječma je važno ne zakasniti s prvom prihranom jer ima kratak period proljetnog nabusavanja, povećanje broja vlati, a pravovremena prihrana posebno je važna kod pivarskog i kod hibridnog", upozorava.

Prihrana pšenoraži i zobi

Kaže i da je od ukupno potrebne količine azotnog gnojiva za ozimu pšenoraž (tritikale), trećinu trebalo primijeniti u osnovnoj i predsjetvenoj gnojidbi. Preostalih 2/3 azota treba primijeniti kroz prihranu, a količina i raspored potrebnog ovisi o plodnosti tla, očekivanom prinosu, izabranoj sorti i namjeni proizvodnje (za zrno ili za biomasu).

Moderne sorte visokog potencijala rodnosti i čvrste stabljike, preporučuje se prihraniti odmah na početku kretanja vegetacije sa 150 kg/ha KAN-a.

"U odnosu na ostale strne žitarice, zob ima bolju sposobnost usvajanja hraniva. Zato se može uzgajati i na siromašnim i kiselim tlima", objašnjava dalje.

Odnosno, dobro koristi teže topiva hraniva iz tla te istovremeno na optimalnu gnojidbu reagira povećanjem prinosa. Za ozimu zob ukupnu količinu potrebnog fosfora (P2O5) i kalija (K2O) te 1/3 azota (N) treba primijeniti u vrijeme osnovne i predsjetvene obrade tla, a ostatak u proljeće. Azot dodan prije sjetve povoljno djeluje na početni rast i busanje zobi.

Kako navodi, na prosječno plodnom tlu njene potrebe za hranivima su: 80-100 kg N/ha, 60-80 kg P2O5/ha i 70-110 kg K2O/ha. Ozima zob se većinom prihranjuje samo jednom, u vrijeme busanja, ovisno o plodnosti tla i stanju usjeva s oko 150 kg/ha KAN-a.


Tagovi

Ozime žitarice Prva prihrana Dušična gnojiva Tatjana Martinović Savjetodavna


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Međunarodno takmičenje u lovu ribe na plovak..."Kup Kečiga 2025." Brčko