Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetsko tržište žitarica
  • 08.01.2016. 08:30

Valute i vremenska prognoza diktiraju izvoz

Indija više nije broj jedan izvoznik kukuruza u JI Aziju jer je suša narušila proizvodnju u toj zemlji. Od izvoznika tako je u kratkom vremenu postala uvoznik. Rusija i Ukrajina očekuju podebljanje snježnog pokrivača koji je dočekan s oduševljenjem.

Foto: depositphotos.com/budabar
  • 328
  • 51
  • 0

Vrijednost rubalja sve više pada, što utječe na izvozne poreze ruske pšenice. Indija više nije broj jedan izvoznik kukuruza u JI Aziju jer je suša narušila proizvodnju u toj zemlji. Od izvoznika tako je u kratkom vremenu postala uvoznik kako bi zadovoljila potrebe domaćeg tržišta.

Rusija i Ukrajina očekuju podebljanje snježnog pokrivača koji je dočekan s oduševljenjem jer sada štiti ozime usjeve. Zbog nedostatka potražnje za suncokretovo i sojino ulje iz Egipta, ponude su otkazane.

Rubalj slabi - porast izvoznog poreza za rusku pšenicu

Cijene ruske pšenice spremne za izvoz su bile nepromijenjene prošlog tjedna, a ključni faktor je bila slaba valuta. U prosincu je rubalj izgubio 11% vrijednost naspram dolara, što je uzrokovalo porast ruskog izvoznog poreza.

Indija gubi prevlast na tržištu kukuruza

Kako bi izbjegli nestašicu na domaćem tržištu i usporili rast cijena, Indija je pristala na uvoz 0.5Mt kukuruza bez ikakvih poreza, što je prva prekomorska trgovinska razmjena u 16 godina. Drugu godinu zaredom, ozbiljna suša u Indiji narušila je domaću proizvodnju. Indija je tradicionalno glavni izvoznik kukuruza u jugoistočnu Aziju. Promjena u položaju ove zemlje mogla bi dati prednost drugim izvoznicima kukuruza na globalnom tržištu, a to su SAD, Brazil i Argentina.

Ključni usjevi prekriveni snijegom

Snijeg je napokon prekrio usjeve u nekim ključnim regijama. Sjeverna Ukrajina, Bjelorusija i južna Rusija s oduševljenjem su dočekali povećane količine snježnih padalina od 24. prosinca, a očekuje se i podebljanje snježnog pokrivača koji će zaštititi ozime usjeve od niskih temperatura do kraja zime.

Otkazane egipatske ponude ulja

Egipatske ponude od 15Kt suncokretovog ulja i 25Kt sojinog ulja otkazane su prošlog tjedna zbog nedovoljne potražnje. Nedavne promjene u politici isplata donijele su promjene tako da plaćanje može biti odgođeno i do 180 dana, što je rezultiralo nedostatkom prometa.

Stanje ukrajinske uljane repice je malo promijenjeno prošlog tjedna. Marginalno poboljšanje za 0.4% iz tjedna u tjedan donijelo je zadovoljavajuću procjenu stanja usjeva za 68.6%, no to je za 80.4% slabija procjena za razliku od prošle godine.

Izvor: hgca.com, Foto: depositphotos.com/budabar


Povezane biljne vrste

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potječe iz Azije i vodeća je uljna i bjelančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i bjelančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i... Više [+]

Tagovi

Svjetsko tržište žitarica Kukuruz Soja SAD Ukrajina Velika Britanija Tolerancija Mraz Padaline


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]