Pretraga tekstova
Prva prihrana se obavlja u razdoblju prelaska usjeva iz zimskog mirovanja u proljetni porast
Na području Posavine ozimi usjevi su u fazi busanja (bokorenja). Pred poljoprivrednim proizvođačima predstoji period prihrane ozimih kultura.
Prva prihrana se obavlja u razdoblju prelaska usjeva iz zimskog mirovanja u proljetni porast, najbolje kada su temperature zraka oko 10ºC, a tlo dovoljno prosušeno da se može proći strojevima, napominju iz posavskog ministarstva poljoprivrede.
"To je obično faza u kojoj usjev ima tri do četiri razvijena lista. Prva prihrana važna je za sve ozime usjeve zato što upravo ona utječe na visinu prinosa, obzirom da pospješuje formiranje primarnih i sekundarnih izboja u busu iz kojih će se razviti vlati koje nose klas", ističu iz savjetodavci.
Budući da su tla na području Posavskog kantona uglavnom blago kisela do kisela, preporuka je da se koristi KAN gnojivo. Ono u tlu djeluje neutralno i posebno je namjenjeno za prehranu na kiselim tlima. KAN sadrži nitratni oblik azota koji je odmah dostupan biljkama za rast i razvoj, dok se amonijski postupno oslobađa i dostupan je duži period tokom rasta poljoprivrednih kultura.
S obzirom na svojstvo gubitka azota putem ispiranja i isparavanja, potrebno je azot dodavati u manjim količinama.
Tagovi
Ozimi usjevi Prihrana Posavina Kisela tla KAN Azot
Autorica
Više [+]
Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
Posjetili smo jednu farmicu podno planine Motajice. Uskoro se čitamo..