Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Južni Banat
  • 26.01.2018. 12:30

Usevi odolevaju trenutnom manjku vlage

Iako u zemljištu nema dovoljno vlage, biljke i dalje crpe rezerve vode. Kako navodi savetodavac Boža Plećaš, opasan bi bio duži period bez kiše, jer bi on bi doveo do rane suše, a to bi moglo da utiče na prinose.

Foto: Kees Beemster / Flickr
  • 510
  • 69
  • 0

Kiše koje su nedavno pale, na području južnog Banata, bile su nedovoljne da poprave stanje vlage u zemljištu na njivama u Vršcu, Beloj Crkvi, Plandištu i Kovinu. Uprkos tome, prema oceni stručnjaka, usevi su i dalje u dobroj kondiciji, a naročito se to odnosi na žitarice posejane u optimalnom roku i one na kojima je primenjena puna agrotehnika.

Period duže suše bi bio opasan po useve

Mada u zemljištu nema dovoljno vlage, biljke i dalje crpe rezerve vode. Kako navodi savetodavac vršačkog Agrozavoda, Boža Plećaš, a prenosi RTV, opasan bi bio duži period bez kiše, jer bi on bi doveo do rane suše, a to bi moglo da utiče na prinose. On napominje da su usevi u ovom trenutku u dobrom stanju dodajući da su oni u posebno dobroj kondiciji tamo gde je primenjena sva agrotehnika. Plećaš pri tom podrazumeva da su žitarice posejane u optimalnom roku i pravilno prihanjene NPK đubrivima.

Sredinom februara početi prihranu useva

Iako je ovo period mirovanja biljaka, ratari bi trebali da obiđu svoje njive, ne samo zbog pregleda useva. Boža Plećaš savetuje da ako primete mišje rupe poljoprivrednici treba da primene odgovarajuće mamce za suzbijanje tih štetočina, a preporučljivo je i da ratari u predstojećem periodu uzmu uzorke za N-mim metodu (agrohemijsku analizu kojom se određuje količina azota u zemljištu, na osnovu čijih rezultata se daje preporuka za prihranu useva). On ističe da bi sredinom februara trebalo početi prihranu useva, naročito onih koji su ranije zasejani i onih koji nisu dobili dovoljno azota.

Poljski miš voli ozime useve

U slučaju mrazeva preporučljivo valjanje pred početak vegetacije

U slučaju jačih mrazeva, useve iz kasnijih setvi i ostala strna žita bi trebalo povaliti lakim valjcima pred kretanje vegetacije, to jest odmah nakon prihrane. Tako će se istisnuti vazduh iz vazdušnih džepova uz biljku i ostvariti bolji kontakt između korena i zemljišta što će pojačati efekat prihrane.

Foto: Kees Beemster / Flickr


Izvori

RTV


Tagovi

Usevi Žitarice Zima Vlaga Vlažnost zemljišta Banat NPK đubriva Južni Banat Vršac Kovin Bela Crkva Plandište Analiza zemljišta Stanje useva Prihrana Azot Mineralna đubriva Glodari Miševi Boža Plećaš


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.