Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Glass Gem
  • 04.09.2013.

Upoznajte Glass Gem sortu kukuruza

Ova sorta kukuruza postala je simbol globalnog oživljavanja prakse čuvanja sjemena.

Foto: www.tumblr.com
  • 3.192
  • 242
  • 0

Sorta kukuruza koju nazivaju Glass Gem nije proizvod genetskog inženjeringa, a niti Photoshop-a. Radi se o sorti uzgojenoj u Oklahomi, od strane marljivog i pametnog farmera, Carl Barnes-a, koji je godinama pažljivo selektirao sjeme koje daje lagano prozirne i sjajne boje, da bi naposlijetku dobio ovakve predivne klipove kukuruza.

Zahvaljujući internetu, očekivano, zanimanje javnosti za ovu sortu zbog njenog neobičnog izgleda - iznenadno je poraslo. Naime, ova sorta ima i svoju zanimljivu povijest. Prije smrti, Barnes je svoju kolekciju sjemena Glass Gem-a ostavio kolegi Gregu Schoen-u, koji je prenio nekoliko unikatnih kukuruznih varijeteta kolegi Billu McDorman-u, nekadašnjem vlasniku "Seeds Trust"-a, male sjemenarske tvrtke u Arizoni. Pošto ga je ime Glass Gem zaintigriralo, posadio je sjeme u svom vrtu, a kada su biljke porasle, bio je zadivljen ljepotom ove sorte. Danas je Bill McDorman direktor "Native Seeds"-a.

Glass Gem

Velika genetska raznolikost koju su naši stari stvorili na ovakav način, tako se generacijama prenosila. Ali današnja industrijska agrikulturna paradigma monokultura, genetski modificiranog, hibridnog sjemena, sužena je na vrlo malu količinu poželjnog genetskog materijala. Danas, genetskoj raznolikosti sjemena raznih sorti prijeti nestanak.

Iako je mnogo ove raznolikosti izgibljeno, još uvijek postoji nada. Pojava ovakvih sorti otkriva da umjetnost i magija čuvanja sjemena i križanja sorti na prirodan način još uvijek živi i podsjeća nas da se uvijek možemo vratiti korijenima i starim načinima uzgoja. Ova sorta kukuruza tako je postala simbol globalnog oživljavanja prakse čuvanja sjemena.

S obzirom da se sjeme može i kupiti, evo i ideje hrvatskim poljoprivrednicima, koji s ovakvim proizvodom na europskom tržištu, sigurno neće ostati nezapaženi.

Foto: www.tumblr.com


Tagovi

Glass Gem Carl Barnes Genetska raznolikost Bill McDorman


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo