Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Apel ratara
  • 29.03.2023. 10:45

U silosima do 500.000 tona domaće pšenice koju nitko neće - ratari poslali apel

Trenutna situacija na tržištu, gora je i od najgore suše i samo još jedna takva godina i ratarstvo će se urušiti te doživjeti sudbinu mljekara i stočara, stoji u apelu poslanom Vladi, Saboru i ministarstvima poljoprivrede i gospodarstva.

Foto: Damir Špehar/PIXSELL (ilustracija)
  • 11.776
  • 831
  • 0

Apel Vladi, saborskom Odboru za poljoprivredu te ministarstvima poljoprivrede i gospodarstva poslao je predsjednik Odbora za ratarstvo Hrvatske poljoprivredne komore, Petar Pranjić u ime proizvođača vezanih uz biljnu proizvodnju, a koji obrađuju oko 650.000 ha (od ukupnih 850.000 ha) i čija je egzistencija dovedena do ruba propasti.

"Zbog novonastale situacije u okruženju i poremećaja na tržištu uzrokovanih ukrajinskim ratom, trpimo nesagledive posljedice u poslovanju jer ne možemo plasirati svoju pšenicu, kukuruz, soju, čije su cijene doživjele katastrofalan pad u odnosu na prošlu godinu", navodi u apelu. 

Razlog tome je, dodaje, nekontroliran uvoz ukrajinske pšenice, brašna, smrznutog tijesta bez carina, ponajviše uz sudjelovanje Mađarske, čiji mlinari kupuju ukrajinsku pšenicu, melju je i nama prodaju brašno. Na ovaj način, kaže, nepošteno je dovedena u pitanje domaća proizvodnja i nadolazeća žetva čiji su ulazni proizvodni inputi najveći u povijesti.

Hitno uvesti carine 

"Pitamo se kome i po kojoj cijeni će hrvatski ratar prodati svoju pšenicu kada znamo da na zalihama u silosima još uvijek stoji 400-500 tisuća tona prošlogodišnjeg uroda kojeg trenutno nitko ne kupuje?", ističe dodajući da su u ovom trenutku, svi veći hrvatski mlinovi postali velike pakirnice tuđeg brašna nekontroliranog podrijetla i kvalitete.

Rapidan pad cijena žitarica i uljarica na domaćem tržištu

"Jednako tako naša Petrokemija nema vlastitu proizvodnju nego samo pakira tuđa gnojiva i nama seljacima ga skupo prodaje pod svojom markom. Najlakše je gotov proizvod upakirati i prodati, a kakve to posljedice ima na hrvatsku poljoprivredu i hrvatskog seljaka nikoga nije briga", upozorava.

Navodi i da ratari pozdravljaju svaku mjeru pomoći i napore koje čini Vlada RH, kao i ministarstva, međutim to dugoročno ne rješava problem.

"Predlažemo stoga da nas naša Vlada zaštiti u Briselu, na način da se pod hitno uvedu carine i ostali instrumenti zaštite na prehrambenu robu iz trećih zemalja. Putevi solidarnosti moraju voditi u siromašne zemlje, a ne u Europsku Uniju", naglašava. 

Domaća pšenica sve jeftinija 

Trenutna situacija na tržištu, opisuje, gora je i od najgore suše koja iscrpljuje zadnjih nekoliko godina i samo još jedna takva godina i ratarstvo će se urušiti te doživjeti sudbinu mljekara i stočara.

"Koristim ovu priliku i molim da ovaj dopis, svi skupa, ozbiljno shvatimo i učinimo sve što je u našoj moći i ovlasti kako bi riješili nastalu situaciju", zaključuje u pismu napominjući da su svakodnevno u kontaktu s ostalim članicama EU čiji seljaci imaju isti problem: Rumunjska, Mađarska, Poljska, Slovenija, Austrija, a čiji su predstavnici na tragu rješavanja ove situacije na sličan način koji ovdje predlažu.

Inače, kaže nam, domaća pšenica već je na 180 eura/t, ali i uz ogroman pad cijene, potražnje nema. 

"Sav je fokus na padu cijena gnojiva, ali može nama KAN sada biti i jednu kunu. Što vrijedi ako ga nemamo s čim kupiti jer ne možemo prodati svoj proizvod", kaže nam Pranjić. 


Tagovi

Apel ratara Cijena pšenice Pad cijene Pad potražnje HPK Petar Pranjić


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]