Pretraga tekstova
Naime, plug, nekoć klasični alat za obradu tla, u Njemačkoj sve više gubi na važnosti
Sadašnje brojke pokazuju da sve manje proizvođača u Njemačkoj ore. Naime, plug, nekoć klasični alat za obradu tla, tamo sve više gubi na važnosti. Konzervacijskim metodama, npr. kultivatorom, održava se struktura tla, samo se površinski rahli tlo i ne prevrće, piše Agrarheute..
Pišu da je prema podacima Saveznog zavoda za statistiku u sezoni 2022./23. preorano 40 posto obradivih površina u usporedbi s 53 posto u 2015./16. To odgovara 4,6 miliona hektara pod oranicama naspram 6,3 miliona hektara sedam godina ranije.
Plug ili bez pluga? Treba li za obradu polja i kontrolu korova, pogotovo zato što je danas dostupno manje pesticida i otpornost biljaka na njih raste? Ili strukturu tla ostaviti što je moguće netaknutijom, samo su neka od dilema tamošnjih poljoprivrednika.
Pišu kako je obrada tla bez oranja osobito raširena u istočnim saveznim zemljama. Tome pridonose i prosječno veće površine i veća učinkovitost ovakve obrade. Tiringija ovdje zauzima prvo mjesto s udjelom od 82 posto konzervacijske obrade i izravne sjetve, a slijede je Saska-Anhalt (80 posto), Saska (73 posto), Mecklenburg-Vorpommern (72 posto) i Brandenburg (69 posto).
Pokrajine s najvećim korištenjem pluga bile su Schleswig-Holstein i Bavarska, svaka s 56 posto svoje obradive zemlje.
Tagovi
Plug Konzervacijska obrada tla Njemačka Obradive površine
Autorica
Više [+]
Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
#RuralFoto #proizvodnja Na selu, proizvodnja hrane nije samo svakodnevni posao već i način života, duboko isprepleten sa ritmovima prirode. Na plodnim njivama niču žitarice i povrće, a u voćnjacima dozrijevaju sočni plodovi. Jesen se bliži,... Više [+]
#RuralFoto #proizvodnja Na selu, proizvodnja hrane nije samo svakodnevni posao već i način života, duboko isprepleten sa ritmovima prirode. Na plodnim njivama niču žitarice i povrće, a u voćnjacima dozrijevaju sočni plodovi. Jesen se bliži, sunčevi zraci miluju poljoprivredna gazdinstva, darujući svakom plodu raskošnu ljepotu. Selo je nešto posebno, mjesto gdje snovi počinju i gdje se ostvaruju. Miris hrane je poseban, voće slatko i ne tretirano hemikalija. Sve što nastaje na selu ima pečat autentičnosti, hrana je svježija, zdravija i često proizvedena uz poštovanje prema zemlji i tradiciji. Upravo ta jednostavna, ali dragocjena veza čovjeka i prirode čini seosku proizvodnju hrane koja nosi priču. Priču o radu, čovjeku težaku i njegovom trudu i zemlji u kojoj je uloženo toliko ljubavi, ali i znoja i duše. Jer težak strepi nad oranicama, liježe i budi se sa nadom da će iz sjemena nastati novi život. Dok drugi spavaju, on razmišlja o novom danu i snazi koju će uložiti u nepregledne oranice koje život znače.
Leticija Hrenković
prije 1 dan
Krasan opis i jako lijepo kadrirano Krasan opis i jako lijepo kadrirano