Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište uljarica
  • 13.03.2017. 08:00

Svetski pregled: uljana repica i soja

Globalni fjučersi soje su na dobitku, dok se nagađa o mogućim promenama. Popust na fjučerse uljane repice najveći je ove sezone.

Foto: nikolabelopitov / Pixabay
  • 986
  • 57
  • 0

Globalni fjučersi soje su na dobitku, dok se nagađa o mogućim promenama u američkoj industriji biodizela i brazilskim problemima s logistikom. Prognoze za brazilski rod uljarica rastu. Ova podrška cenama soje nastala je kao posledica analize cena uljane repice, a u Velikoj Britaniji je pojačana sterlingom, koji je oslabio naspram evra i američkog dolara.

Američki biodizel

Spekulacije koje govore o promenama u američkoj politici proizvodnje biodizela mogle bi uskoro postati stvarnost. To bi imalo direktan uticaj na rast američke potražnje za sojinim uljem. Ipak, Bela kuća i dalje negira takve promene.

Pohod na rekord

Južna Amerika je u pohodu na rekordnu žetvu soje. To bi moglo stvoriti pritisak na cene soje. "Informa Economics" podigla je svoje procene za brazilsku žetvu za 2Mt, na 108Mt. To je 2Mt više naspram prošlomesečne prognoze (95.4Mt u 15/16). U Argentini, gde je većina useva u kritičnom stadijumu nalivanja zrna, mnoga područja su primila i dobru količinu kiše.

Logistički problemi usporili su tok brazilske soje na međunarodna tržišta. Velike kiše prošlog meseca su uzrokovale štetu na jednom od glavnih puteva, pa su prijavljeni problemi s kašnjenjem transporta. U rešavanje problema uključila se i vojska.

EU komisija je podigla procene za proizvodnju uljane repice u 2017. za 0.4Mt, u poređenju sa prethodnim prognozama, na 22.1Mt. Očekuje se da će veće zasejano područje i povratak prosečnim prinosima povećati proizvodnju.

Raste rizik za cene novog roda uljane repice

Popust na fjučerse uljane repice najveći je ove sezone. Ovaj negativni trend mogao bi predstavljati rizik za uzgajivače, posebno one koji razmišljaju o skladištenju roda za sledeću sezonu.

Cene u maju bile su potpomognute slabom domaćom snabdevenošću tom uljaricom, slabim oporavkom tržišta palminog ulja i snažnom potražnjom za izvoz. U novoj sezoni mogli bi videti promene za repicu, za koju se u ovoj sezoni očekuje oporavak roda.

Foto: nikolabelopitov / Pixabay


Izvori

Market report


Autorka

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uverenja ne čine vas boljom osobom. Delovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.