Pretraga tekstova
Tim američkih znanstvenika otkrio je način kako putem genetičkog inženjeringa u kukuruzu proizvesti vrstu aminokiseline koja se nalazi u mesu.
Kukuruz je jedna od najčešće proizvedenih ratarskih kultura u SAD-u i čini više od 95 posto ukupne proizvodnje i uporabe. Najčešće se koristi kao stočna hrana, ali se također prerađuje u razne prehrambene proizvode poput pahuljica, alkohola, zaslađivača i još mnogo toga. Prema novom izvješću, objavljenom u Zborniku Nacionalne akademije znanosti, tim američkih znanstvenika otkrio je način kako putem genetičkog inženjeringa u kukuruzu proizvesti vrstu aminokiseline koja se nalazi u mesu, prenosi ndtv.
Proteini se sastoje od nekoliko manjih jedinica poznatih kao aminokiseline koje su međusobno povezane peptidnim vezama, stvarajući dugi lanac. Prema istraživačima, ovo otkriće može pomoći u proizvodnji nutricionistički bogatih usjeva koji mogu pogodovati milionima ljudi u zemljama u razvoju gdje je kukuruz glavna hrana.
Tijekom eksperimenta, umetnuli su bakterijski gen koji dovodi do toga da kukuruz stvori metionin koji je važan nutrijent za zdravlje kože, kose i noktiju. U radu se objašnjava da sumpor u metioninu pomaže u zaštiti stanica od zagađivača, usporava starenje stanica i bitan je za apsorpciju minerala kao što su selen i cink.
Znanstvenici su umetnuli bakterijski gen Escherihiae coli u genom biljke kukuruza. Enzim E. coli doveo je do stvaranja metionina u lišću biljke. Zabilježeno je da je nakon umetanja metionin u zrnu kukuruza porastao za 57 posto, a cijeli proces nije utjecao na rast biljaka. S obzirom da se i dalje raspravlja o tome jesu li genetski modificirani usjevi sigurni za potrošnju ili ne, Thomas Leustek, profesor na Odsjeku za biologiju bilja na Sveučilištu Rutgers, pojasnio je da bi moglo biti moguće uzgajati kukuruz s aminokiselinom bez genetskog inženjeringa. No, potrebno je više istraživanja kako bi se shvatilo kako se to može omogućiti.
Foto: Pixabay/Couleur
Povezana biljna vrsta
Tagovi
Kukuruz GMO Aminokiseline GMO kukuruz Escherihiae coli Thomas Leustek
Autorica
Više [+]
Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
poceo otkup jedne od najcijenjenih gljiva među beračima iste.
tekst- soon :)
Jasmin Hodžić
prije 2 tjedna
Slažem se za ukus, a na tom području ih ima najviše na našem kantonu ! 😇 Slažem se za ukus, a na tom području ih ima najviše na našem kantonu ! 😇
Danijela Plavšić
prije 2 tjedna
Smčak, šmrljci...kako sam samo slabo oko imala nekad 80-tih tražeći ih u selima po dno Vlašića, dok rodica pronađe pet ja tek jednu, a tek ukus Više [+] mmm...meni su sve gljive ljepše od bilo kog pečenja...prava gljivarka :)