Pretraga tekstova
Kvalitetna obrada tla direktno utječe na pravilan razvoj biljaka i, što je jednako važno, smanjuje rizik od bolesti i štetočina u narednoj sezoni.
Počele su pripreme za sjetvu ozimih kultura, onih još nisu posijane. Na području Posavskog kantona, sjetva ječma je završena na mnogim parcelama, dok sjetva pšenice tek predstoji. Poljoprivredna savjetodavna služba izdala je nekoliko preporuka.
Prije samog ulaska u polja, naglašavaju važnost analize tla, kao nezaobilazan jer pruža sliku o stanju na parceli. Na temelju preciznih podataka, poljoprivrednici mogu izvršiti racionalnu i ekonomičnu ishranu biljaka, izbjegavajući nepotrebne troškove i prekomjerno zagađenje.
Osim hemijske analize, mehanička priprema tla ostaje temelj zdrave vegetacije. Kvalitetna obrada tla direktno utječe na pravilan razvoj biljaka i, što je jednako važno, smanjuje rizik od bolesti i štetočina u narednoj sezoni. Osnovnoj obradi mora prethoditi i predsjetvena priprema, čija je svrha stvaranje optimalne strukture (rastresitosti) za klijanje sjemena i ujednačeno nicanje mladih biljaka.
Iz Dervente stiže sjeme za cijelu BiH: Kvalitetnije od uvoznog!
Ne smije se zaboraviti ni plodored, koji je najvažnija preventivna agrotehnička mjera. Pravilnim poštovanjem plodoreda utječe se na smanjenje širenja zemljišnih štetnika i patogena.
Uslijed sve izraženijih klimatskih promjena, ključno je prepoznati i poštovati rokove sjetve. Poljoprivredna savjetodavna služba izdaje upozorenje proizvođačima: izbjegavati preranu sjetvu.
"Ne ulazite prerano u sjetvu kako bi spriječili nagli razvoj biljke, a time i napad lisnih uši", navodi Savjetodavna FBiH.
Za kraj, ali ne i najmanje važno, naglašava se potreba za korištenjem zdravog i certificiranog sjemena. Ono predstavlja neupitan preduvjet za postizanje stabilnih i visokih prinosa, te garantira bolji početak za novu poljoprivrednu sezonu.
Tagovi
Ozime kulture Sjetva ječma Sjetva pšenice Optimalan rok
Autorica
Više [+]
Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
Prva manifestacija "Dani otvorenih podruma", Vinske ceste Hercegovine održava se tijekom četiri jesenska vikenda, a sve do 23. studenog. Ovaj vikend svoja vrata za posjetitelje su otvorili vinari u Čitluku i Čapljini. Cilj je jačanje eno-ga... Više [+]
Prva manifestacija "Dani otvorenih podruma", Vinske ceste Hercegovine održava se tijekom četiri jesenska vikenda, a sve do 23. studenog. Ovaj vikend svoja vrata za posjetitelje su otvorili vinari u Čitluku i Čapljini. Cilj je jačanje eno-gastronomije i turizma i kreiranju brenda Hercegovine kao prepoznatljive eno-gastrodestijacije.🍇🍷❣️
Martina Krišto Antelj
prije 3 tjedna
:D Mene se posebno neka žilavka dojmila.. ;) :D Mene se posebno neka žilavka dojmila.. ;)