Pretraga tekstova
Kvalitetna obrada tla direktno utječe na pravilan razvoj biljaka i, što je jednako važno, smanjuje rizik od bolesti i štetočina u narednoj sezoni.
Počele su pripreme za sjetvu ozimih kultura, onih još nisu posijane. Na području Posavskog kantona, sjetva ječma je završena na mnogim parcelama, dok sjetva pšenice tek predstoji. Poljoprivredna savjetodavna služba izdala je nekoliko preporuka.
Prije samog ulaska u polja, naglašavaju važnost analize tla, kao nezaobilazan jer pruža sliku o stanju na parceli. Na temelju preciznih podataka, poljoprivrednici mogu izvršiti racionalnu i ekonomičnu ishranu biljaka, izbjegavajući nepotrebne troškove i prekomjerno zagađenje.
Osim hemijske analize, mehanička priprema tla ostaje temelj zdrave vegetacije. Kvalitetna obrada tla direktno utječe na pravilan razvoj biljaka i, što je jednako važno, smanjuje rizik od bolesti i štetočina u narednoj sezoni. Osnovnoj obradi mora prethoditi i predsjetvena priprema, čija je svrha stvaranje optimalne strukture (rastresitosti) za klijanje sjemena i ujednačeno nicanje mladih biljaka.
Iz Dervente stiže sjeme za cijelu BiH: Kvalitetnije od uvoznog!
Ne smije se zaboraviti ni plodored, koji je najvažnija preventivna agrotehnička mjera. Pravilnim poštovanjem plodoreda utječe se na smanjenje širenja zemljišnih štetnika i patogena.
Uslijed sve izraženijih klimatskih promjena, ključno je prepoznati i poštovati rokove sjetve. Poljoprivredna savjetodavna služba izdaje upozorenje proizvođačima: izbjegavati preranu sjetvu.
"Ne ulazite prerano u sjetvu kako bi spriječili nagli razvoj biljke, a time i napad lisnih uši", navodi Savjetodavna FBiH.
Za kraj, ali ne i najmanje važno, naglašava se potreba za korištenjem zdravog i certificiranog sjemena. Ono predstavlja neupitan preduvjet za postizanje stabilnih i visokih prinosa, te garantira bolji početak za novu poljoprivrednu sezonu.
Tagovi
Ozime kulture Sjetva ječma Sjetva pšenice Optimalan rok
Autorica
Više [+]
Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
🍂Predstavljanje izlagača 🍂 Tradicionalni obrt " Grnčarstvo Ohran ", Visoko Posude od gline 🏺 Pisani tragovi kažu da grnčarstvo u mjestu Liješeva, nadomak Visokog, seže daleko u prošlost. Jedan je od tradicionalnih visočkih zanata, koji s... Više [+]
🍂Predstavljanje izlagača 🍂
Tradicionalni obrt " Grnčarstvo Ohran ", Visoko
Posude od gline
🏺 Pisani tragovi kažu da grnčarstvo u mjestu Liješeva, nadomak Visokog, seže daleko u prošlost. Jedan je od tradicionalnih visočkih zanata, koji su opstali u manjoj mjeri i do danas.
⚱️ Toliko značajan za ovaj kraj, utkan u generacije mještana Liješeve, izuzetno kulturno nasljeđe Visokog, koje se nalazi na Preliminarnoj listi nematerijalne kulturne baštine BiH.. Nekada je ovaj zanat bio osnov egzistencije mnogih porodica, a danas samo odvažni i uporni nastavljaju tradiciju po kojoj je Liješeva nadaleko poznata.⚱️
🏺 Jedan od tih čuvara ovog zanata je porodica Ohran. Nastavljajući očevim stopama, grnčar Emir Ohran je naslijedio umijeće izrade glinenih posuda, a ljubav prema glini i tradiciji mu je urezana još od djetinjstva. Danas je " Grnčarstvo Ohran " aktivni čuvar zanata koji spaja prirodu i čovjeka. Zahvaljujići tome u krugu ove čestite porodice nastaju unikatni grnčarski proizvodi: glineni lonci, bardaci, pršulje, ćupovi, šerpe, tepsije, sačevi, duboki tanjiri i ostale posude različitih oblika i veličina.⚱️
🏺Osim estetske funkcije, hrana pripremljena u zemljanim posudama je zdravija, ukusnija i vraća u neka minula vremena. Svoju namjenu nalaze u kulinarstvu i gastronomskoj ponudi, pripremi i prezentaciji jela koja odišu tradicijom i bosanskom sofrom.
🏺 Svaka posuda nosi pečat grnčara, svakoj se posvećuje posebna pažnja i izrada.
🏺 Pozivamo Vas da posjetite ovaj štand, osjetite duh tradicije i kulture visočkog kraja. Ponesite sa sobom jedinstven suvenir u kojem hrana miriše i posebno inspiriše.
#JesenuVisokom 🍂
Adi Pašalić
prije 4 tjedna
Bude li na stanju, ponesem iduce sedmice ... Bude li na stanju, ponesem iduce sedmice ...
Vedran Stapić
prije 4 tjedna
Adi trebam jedan ozbiljan ćup u kojem mogu skuhati grah ili begovu čorbu za 10-ak ljudi Adi trebam jedan ozbiljan ćup u kojem mogu skuhati grah ili begovu čorbu za 10-ak ljudi