Pretraga tekstova
Zaoravanjem se poboljšava struktura i vodno zračni režim zemljišta.
Upozoravaju se poljoprivrednici da obavezno zaoru strninu (biljne ostatke) nakon žetve žitarica. Na taj način se povećava brojnost i aktivnost mikroorganizama koji intenzivnije razlažu organsku materiju i pretvaraju je u humus tj. povećana su hranidbena svojstva tla, preporuka je Službe za gospodarstvo Općine Posušje.
Na taj se način poboljšava struktura i vodno zračni režim zemljišta.
Strninu je potrebno zaorati na dubinu oko 20-ak cm uz dodatak uree u količini do 700 grama na 100 kg suhe biljne mase.
Biljnu masu nemojte nikako paliti jer se time narušava poželjna struktura tla i korisni mikroorganizmi. Spaljivanje je loš način gospodarenja poljoprivrednim zemljištem, a na žalost, na našem području je takva praksa uobičajena.
Foto: Pixabay/hansbenn
Tagovi
Biljni ostaci Strnina Humus Zaoravanje strnine
Autorica
Više [+]
Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
Pripreme u toku 😇