Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stanišić
  • 23.04.2018. 08:00

Ratari očekuju prinos uljane repice do 4 t/ha

Repica je dobro prezimela, ali su troškovi proizvodnje veći, pa ratari očekuju minimun prošlogodišnju cenu.

Foto: Pixabay / TopFoto
  • 859
  • 73
  • 0

Uljana repica je u okolini Stanišića posejana na oko 100 hektara. Poljoprivrednici su zadovoljni, jer je sneg zaštitio repicu, pa je ona dobro prezimila. Zbog toga očekuju prinos od 3,5 do četiri tone po hektaru.

"Agrotehnika i setva su određene na vreme, vlage sada ima dovoljno i sve ide nekim dobrim tokom. Ove godine posejao sam osam hektara, što je duplo više nego prošle godine", kaže za RTV poljoprivrednik Đorđe Martić.

Ipak, troškovi proizvodnje su veći nego prošle godine, jer je poskupeo dizel. Ratari smatraju da bi cena ove godine morala da bude najmanje oko 40 dinara sa PDV-om.

Zaštita obavljena na vreme, pčele bezbedne

Ova uljarica se nalazi u fazi cvetanja, pa su njive obojene žutim. Do sada je iscvetala oko 30%, a zaštita je odrađena na vreme. "Kada je repica u fazi cvetanja, zabranjeno je korišćenje insekticida. Pčelare pre svakog tretmana obaveštavamo kada i sa kojim insekticidima ćemo raditi, ali zaštitu nikada ne radimo kada repica procveta, tako da su pčele bezbedne", kaže zaštitarka bilja Nataša Zagrac.

Prvi novac za ratare

Površine pod uljanom repicom se šire na severu Bačke, zahvaljujući novim hibridima koji obezbeđuju veći prinos, ali i stabilnoj ceni. Ona je prvi usev koji se skida sa njiva i to je prvi novac koji ratari dobijaju. Ujedno, repica je dobra kao predusev za druge ratarske kulture.

"Počeli smo ove godine sa setvom uljane repice. Poslednjih godina ima dobru cenu i to je razlog što smo je uveli u našu setvenu strukturu. Hoće li je narednih godina biti više, zavisi od toga kakva će biti ovogodišnja proizvodnja", kaže Miljana Guteša iz Bilića.


Povezana biljna vrsta

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobijanja ulja. U semenu uljane repice ima oko 40 %  ulja i oko 20 % belančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvetljenje i mazivo, a... Više [+]

Izvori

RTV


Tagovi

Uljana repica Bačka Stanišić Cena Prinos Miljana Guteša Nataša Zagrac Đorđe Martić


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.