AgroKlub.ba

\

Ratarstvo

Dobrodošli na AgroKlub.ba!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gdje se nalazim? AgroKlub.ba » Ratarstvo » Površine pod GMO veće za 3%

Površine pod GMO veće za 3%

GMO

Površine pod GMO veće za 3%

Datum: 18.05.2017. 08:00

Kategorija:

Ratarstvo

Površine zasijane genetski modificiranim kulturama povećane su u svijetu za tri posto. Španjolska je evropski predvodnik, a prve u svijetu su SAD.

Površine zasijane genetski modificiranim kulturama povećane su u svijetu za 3% - ukupno 185,1 miliona hektara u 26 zemalja. Španjolska je europski predvodnik, sa 95% od ukupno 17% više ovih površina. Ona jedina i bilježi rast na starom kontinentu.

Slijede je Portugal, koji bilježi pad u 2016. godini na 7.069 hektara, Slovačka sa 138 hektara i Češka sa 75 hektara. Rumunjska je prestala uzgajati GMO, prenosi Euractiv.

SAD na prvom mjestu

Prošle godine, prva zemlja svijeta po uzgoju ovih kultura bila je SAD sa 72,9 miliona hektara. Na drugom mjestu nalazi se Brazil sa 49,1 miliona hektara, a slijede ih Argentina sa 23,8 miliona, Kanada sa 11,6 miliona i Indija sa 10,8 miliona hektara.

Na afričkom kontinentu samo su Južna Afrika i Sudan posijali genetski modificirane kulture na 2,8 miliona hektara. Burkina Faso i Egipat obustavili su uzgoj tih kultura.

Soja najčešći usjev

Najviše se sadi genetski modificirana soja - na 91,4 miliona hektara. To čini polovinu površina pod GMO. Primjetno je smanjena površina pod pamukom.

Foto: Stéphane Harbec / Flickr

Broj pregleda članka: 565; Uspješnost članka: 31.25

Izvor: EurActiv

Tagovi: GMO

Ključne riječi članka: povrsine, pod, gmo, vece, za, 3, posto, hektara, miliona, površina, miliona hektara


Aleksandra Kekić

Svi tekstovi autora

Autorica Aleksandra Kekić

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena deviza: Ko smije taj može, ko ne zna za strah taj ide naprijed.