Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba kukuruza
  • 15.09.2015. 13:10

Počela berba kukuruza u Rasinskom okrugu

Na području Rasinskog okruga počela je berba kukuruza, a prvi podaci pokazuju da se prinosi kreću od 3,5 do 4,5 t/ha

Foto: depositphotos.com
  • 162
  • 6
  • 0

Na području Rasinskog okruga počela je berba kukuruza, a prvi podaci pokazuju da se prinos kreće od tri i po do četiri i po tone po hektaru, dok je u godinama u kojima su vremenski uslovi bili dobri, iznosila oko pet tona, rečeno je u kruševačkoj Poljoprivrednoj savetodavnoj i stručnoj službi.

Najpre berba hibrida sa kraćom vegetacijom

"Poljoprivrednici najpre beru hibride sa sa kraćom vegetacijom, koji su sazreli, a berba će u punom jeku biti za nekoliko dana", kazala je savetnica za ratarstvo Radojka Nikolić, dodajući da trenutni vremenski uslovi, toplo i sunčano vreme, pogoduju berbi, odnosno ubrzavaju sazrevanje.

Procena je da će, zbog visokih temperatura i nedostatka padavina u julu i avgustu, prinos kukuruza u Rasinskom okrugu biti smanjen za 20 do 40 odsto, u zavisnosti od primenjenih agrotehničkih mera. Nikolićeva je navela da je zrno zadovoljavajućeg kvaliteta, odnosno nije šturo, te da se smanjenje prinosa odnosi na to da su klipovi manji i nisu do vrha ispunjeni zrnom.

Pre skladištenja pripremiti skladišni prostor

U kruševačkoj Poljoprivrednoj savetodavnoj i stručnoj službi podsećaju da pre unošenja kukuruza, odnosno lagerovanja, treba pripremiti skladišni prostor, odnosno da treba ukloniti prošlogodišnje ostatke i uraditi vlažnu dezinsekciju kojom se uništavaju insekti zaostali na raznim mestima skladišta.

Kukuruzom je u Rasinskom okrugu zasejano 40.000 hektara.

Foto: depositphotos.com; budabar


Izvori

beta.rs


Tagovi

Berba kukuruza Rasinski okrug Kvalitet zrna Prinos kukuruza Dezinsekcija skladišta Radojka Nikolić Rani hibridi

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u