Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pipa repičine ljuske
  • 01.05.2023. 10:30

Pipa repičine ljuske: Najznačajnije štete prave larve koje se hrane semenom

U našoj zemlji nema registrovanih insekticida za suzbijanje ove štetočine.

Foto: PIS Vojvodina
  • 167
  • 11
  • 0

Na području delovanja RC Kikinda i RC Subotica usevi uljane repice nalaze se u fenofazi punog cvetanja. Pregledom useva uljane repice na cvetovima je registrovano prisustvo imaga pipe repičine ljuske (Ceutorhynchus assimilis), navodi Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja.

Prisustvo imaga pipe repičine ljuske utvrđeno je uglavnom po ivičnim delovima parcele. Štetočina prezimljava u stadijumu imaga u zemlji i nakon izlaska iz zemlje sa mesta prezimljavanja prvo naseljava prelazne domaćine iz familije krstašica (rotkva, stočna repica i drugo). Nakon toga prelazi na useve uljane repice gde se hrani cvetnim pupoljcima, delovima cveta i mladim ljuskama. Nakon kopulacije ženke polažu od 30 do 150 jaja u otvore koje izbuše u mladim ljuskama. 

Ženke polažu jaja tek kada se počnu razvijati mahune u koje ih polažu svojom legalicom. Kada se ispile larve hrane se semenkama unutar mahuna. Odrasle larve napuštaju mahunu i spuštaju se u zemlju gde se preobražavaju u lutku i imago. Otvori koje buše imaga kao i izlazni otvori larvi predstavljaju ulazne otvore za prodor sekundarnih patogena. 

Nema insekticida za ovu štetočinu

U našoj zemlji nema registrovanih insekticida za suzbijanje pipe repičine ljuske. Prema EPPO standardu (PP 2/8 (1)), hemijske mere zaštite se preporučuju samo nakon formiranja prvih mahuna, po postizanju praga štetnosti koji iznosi od 0,5 do dva imaga po biljci, u rubnom delu parcele. 

Usevi uljane repice su u fazi punog cvetanja pa je prilikom pregleda registrovana i visoka aktivnost oprašivača u usevu.


Izvori

Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja


Tagovi

Pipa repičine ljuske Prelazni domaćini Usevi uljane repice Stanje useva Imago


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva