Pretraga tekstova
Pepelnica žita trenutno je registrirana na ječmu.
Pepelnica žita (Erysiphe graminis) javlja se svake godine. Domaćini sa kojih može prijeći na žita su korovi i žetveni ostaci. Prouzrokuje je gljiva Blumeria graminis.
Prisutna je na pšenici i ječmu (gdje je trenutno i registrirana), dok slabije ugrožava zob i raž. Prosječne štete su oko 5%.
Prezimljavanju patogena odgovaraju blage i kratke zime. U proljeće je njegov razvoj intenzivniji, kada su temperature od 15°C do 22°C, a relativne vlažnosti zraka od 85% do 100%.
Pepelnicu ćete prepoznati po pepeljastim navlakama na svim zelenim dijelovima biljke. U početku je slabo uočljiva, a prve pojave primjetit ćete na klasu. Kada se poptuno razvije, ima brašnast oblik. Mogu se uočiti i crna, sitna plodonosna, tjelešca loptastog oblika, kao i tamnosmeđe pjege, posebno kod ječma.
Simptomi pepelnice na ječmu
Za suzbijanje pepelnice preporučuje se prevencija - upotreba čistog, tretiranog sjemena, poštovanje plodoreda, kao i uklanjanje žetvenih ostataka. Izbjegavajte ranu i gustu sjetvu, kao i visoke količine dušika, a nadomjestite kalijum. Sorte pšenice koje su otpornije su: mina, lasta, renesansa, pobjeda, evropa 90, rana 5, takovčanka, dragana, cipovka i druge.
Kada je rijč o sredstvima, preporučuju se ona na bazi: tebukonazola, triadimenola i spiroksamina. Na primer, Flamenco (1,25 lit /ha) kod prvih simptoma, Alert S (litar/hektar) kod bokorenja i klasanja, Falcon EC 460 (0,6 lit / ha) od pojave zastavičara do cvjetanja, Bumper 25 EC (0,5 lit / ha) kod cvjetanja i tako dalje.
Fungicide treba primjeniti od trenutka masovnije pojave simptoma na donjem lišću, a prije nego što počne širenje zaraze na gornja tri lista i klas - uglavnom u fazi vlatanja i fazi razvoja zastavičara.
Foto: PIS Vojvodina
Autorica
Više [+]
Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
Pripreme u toku 😇