Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žetva kukuruza
  • 10.10.2016. 18:00

Oprez u radu s beračima za kukuruz!

Najveću opasnost predstavljaju otkidački valjci. U slučaju da se tijekom rada zaglave, veliki broj poljoprivrednika ih pokušava odglaviti, a da pritom ne isključe kardansko vratilo. Praksa je da pogon vratila ostane uključen, a da se rukom izvlače zaglavljene stabljike.

Foto: sip.sl
  • 7.391
  • 363
  • 0

Ovih dana intezivna je žetva odnosno berba jesenskih kultura, između ostalog i kukuruza. Nažalost, nerijetka je pojava da se u javnosti, u jeku berbe kukuruza čuju vijesti o ozljedama na radu s ovim priključnim strojevima.

Berba u Hrvatskoj se, kao i u ostalim zemljama regije, u velikoj mjeri obavlja beračima kukuruza u klipu. Ovako ubran kukuruz se kasnije skladišti, uobičajeno u čardacima gdje se suši prirodnim putem.

Berači kukuruza su vučeni strojevi pogonjeni traktrom, preko kardanskog vratila. Kako berači imaju više pokretnih radnih elemenata predstavljaju opasnost za ozljede. Zato, da bi se izbjegle teške ozljede koje dovode i do amputacija ruke ili šake, što se u praksi nažalost događa - u radu s beračima kukuruza treba biti posebno oprezan.

Pogon berača obavezno isključiti!

Najveću opasnost predstavljaju otkidački valjci. U slučaju da tijekom rada prestanu raditi jer se zaglave, veliki broj poljoprivrednika često ih pokušava ponovno pokrenuti, a da pri tom ne isključi kardansko vratilo. Praksa je da pogon ostane uključen, a da se rukom izvlače stabljike koje priječe rad valjaka.

Tada se, najčešće i događaju ozljede šake i ruke jer u trenutku kada počnu raditi, valjci počinju obrtati velikom brzonom uvlačeći stabljiku - ali i dio odjeće, najčešće rukav, šaku i ruku jer je brzina reagiranja čovjeka u tom trenutku manja od brzine reagiranja valjaka. Stoga je pri kvaru otkidačkih valjaka i napuštanju kabine traktora obavezno prvo isključiti pogon kardana!

Foto: sip.sl


Tagovi

Berač kukuruza Oprez


Autorica

Verica Matić

Više [+]

Administratorica na Agroklubu. Magistra je turizma, a "zalutala" je i pronašla se u poljoprivrednim vodama. Vjeruje u tradicionalne vrijednosti i digitalne trendove.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bila je zvijezda kampanje, a sad Milova postaje predmet inspekcije?

Krava Milova nije krava već bik, a zbog izostanka ušnih markica pa i izgleda farme na kojoj su ju zatekli, zvijezda političkog sraza ministra Olega Butkovića s predsjedni...

Više [+]