Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj suncokreta
  • 31.01.2014. 18:45

Odabir hibrida, ali i tehnologije pravi mnogo ulja

To je visokodohodovna kultura i koja dobro uspijeva na području Slavonije, Baranje i Srijema i tu situaciju u svakom slučaju treba iskoristiti

  • 962
  • 108
  • 0

Sjetvu suncokreta treba započeti kad se temperatura tla na 5 cm dubine ustali na 8oC, zbog toga što je potrebno da vrijeme od sjetve do nicanja bude što kraće. To je u istočnoj Hrvatskoj najčešće u prvoj i drugoj dekadi travnja, ističu u Pioneeru. O suncokretu, sjetvi, odabiru hibrida i zamkama u tehnologiji govorio nam je Romeo Jukić, terenski savjetnik Pioneera, koji je upravo za suncokret prava osoba jer je radio godinama kao voditelj proizvodnje u čepinskoj Uljari. Naglasio je da je to upravo zato što je suncokret za ovo područje odlična kultura. Ona je i jako dobra predkultura.

"To je visokodohodovna kultura i koja dobro uspijeva na području Slavonije, Baranje i Srijema i tu situaciju u svakom slučaju treba iskoristiti." Naglasio je kako u pojedinim godinama, kada rano nastupi toplo i suho vrijeme, sjetva suncokreta u prvoj dekadi travnja daje bolje rezultate jer sjeme za klijanje bolje koristi zimsku vlagu u tlu. No, Pioneer Dupont ima odogovor sa svojim hibridima na svaki problem, istaknuo je Jukić pred okupljenim poljoprivrednicima u Belom Manastiru.

Za uspješno suzbijanje tvrdokornih širokolisnih korova kao što su Ambrosia, Datura, Abutilon, Xantium i Cirsium nude Vam kao rješenje ExpressSunTM tehnologiju. Što je to ExpressSunTM tehnologija? To je ime svojstva koje je u vlasništvu kompanije DuPont i koje daje suncokretu tolerantnost na herbicid Express 50 SX. Pioneer je uspio klasičnim oplemenjivanjem u svoje elitne hibride suncokreta unijeti gen koji suncokretu daje tolerantnost na herbicid Express50SX. Na ovaj način je riješen višegodišnji problem suzbijanja širokolisnih korova u suncokretu. Herbicid Express 50 SX može se koristiti samo na onom suncokretu koji u sebi posjeduje gen tolerancije na tribenuron metil. Express 50 SX treba primjeniti kada su jednogodišnji širokolisni korovi u fazi dva do četiri lista, a višegodišnji u fazi rozete. Optimalno vrijeme primjene je kada je suncokret u fazi dva do osam listova. Količina primjene je 45 g/ha jednokratno ili 2 x 22,5 g/ha dvokratno. Express 50 SX odlično suzbija sljedeće korove: Cirsium arvense, Xanthium strumarium, Ambrosia artemiisifolia, Amaranthus retroflexus, Datura stramonium, Sinapis arvensis, Chenopodium album, Chenopodium hybridum, Rumex spp. te samonikli suncokret i samoniklu uljanu repicu, stoji u materijalu koji nam je podijeljen.

Jukić se dotakao i važnosti Clearfield tehnologije. Važno je napomenuti da su hibridi koji se primjenjuju u CLEARFIELD® tehnologiji razvijeni klasičnim metodama oplemenjivanja i nisu proizvod genetskog inženjeringa (nisu GMO).Ta tehnologija omogućava efikasnu i jedinstvenu mogućnost kontrole korova i nakon nicanja suncokreta, kao i odličnu sigurnost usjeva suncokreta sa hibridima CLERFIELD® tehnologije. Pioneer Dupont ima cijelu paletu nove generacije hibrida. Istaknuo je kako je P64LE25 jako dobar srednje rani hibrid. On je jako tolerantan na bolesti i u posljednje tri sezone je najrasprostranjeniji hibrid, a koji ima bajbolje rezultate u proizvodnji suncokreta u Mađarskoj, Rumunjskoj i Bugarskoj. Daje visoke prinose i veliku uljnost. P64LE19 srednje kasni hibridi i kao 25 koristi DuPont expressSun tehnologiju i ima viosko potenicjal prinosa. Stabljika je niska s krupnim glavama i čvrstim korijenom. Sadržaj ulja se kreće oko 47 posto, a posjeduje dobru toleranciju na ekonomski najznačajnije bolesti.

Hibrid P63LL06 srednje je rani hibrid visokog potencijala prinosa i također niske stabljike s krupnim glavama i čvrstim korijenom, a posebno je Jukić pohvalio hibrid P64LC09 koji koristi Clearfield tehnologiju. To je srednje kasni hibrid i srednje visine sa srednje krupnim glavama. To je inače i prvi Pioneer hibrid suncokreta s Clearfield tehnologijom. Sadržaj ulja se kreće oko 46 posto. Romeo Jukić je podrobno i jasno rekao kakva je razlika između klasične tehnoligije zaštite od bolesti i ovih Pioneerovih. Ova nova s ExpressSun po hektaru košta približno 210 kuna po hektaru, a klasičan način 1.050,00 kuna.


Povezane biljne vrste

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Suncokret

Suncokret

Sinonim: Cvijet sunca, trava sunca | Engleski naziv: Sunflower | Latinski naziv: Helianthus annuus L.

Suncokret potječe iz Amerike (Meksiko, Peru). Najprije je uzgajan kao ukrasna biljka, sjeme je korišteno za prehranu ptica, a ljudi su jeli jezgru iz sjemena. 1840. godine je prvi... Više [+]

Tagovi

DuPont Pioneer Kukuruz Stres Našice Beničanci Bokšić Lug Pavlović Romeo Jukić Suncokret Hibridi ExpressSun ExpressSun tehnologija Clearfield tehnologija


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer