Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šećerna repa
  • 26.02.2020. 14:00

Obećavajuća startna cena i bonusi ulivaju nadu proizvođačima šećerne repe

Na tradicionalnom skupu sa proizvođačima predstavnici šećerane u Crvenki ponudili su poljoprivrednicima veću otkupnu cenu nego lane, a pride i bonuse.

Foto: Đorđe Simović
  • 298
  • 17
  • 0

Sa toplijim danima u martu počeće i setva šećerne repe. Tradicionalno, početku tog posla predstavnici šećerane u Crvenki u novosadskom hotelu "Park" održali su susret sa svojim kooperantima. Njih tristotinak prisustvovali su dobro organizovanom skupu na kom je govoreno o svim aspektima proizvodnje od agronomskih do ekonomskih.

Priprema zemljišta i setva šećerne repe

Zemljoradnička zadruga u Sivcu ove godine poveća će površine pod šećernom repom sa lanjskih 60 na 70 hektara. Direktor zadruge Boško Ostojić kaže da je to jedina ratarska kultura za koju, pre setve, znaju koliko će im biti plaćena.

"Fabrika šećera u Crvenki je do sada poštovala sve odredbe ugovora. Nemamo problem ni sa plasmanom kao ni sa naplatom šećerne repe. Moram reći da nekadašnje privilegije koje su imali proizvođači šećerne repe poslednjih godina su bile svedene na najmanju moguću meru. Kada govorim o privilegijama mislim na to da su nekada proizvođači dobijali deo 'hemije', semena, mogli smo da preuzmemo deo avansa. To je nekada bilo uobičajeno", kaže Ostojić i dodaje da su poslednjih godina sami morali da finansiraju setvu, da kupe mineralna đubriva i pesticide.

Šečerna repa je jedina kultura, za koju znamo, pre setve, koliko će biti plaćena, kaže Ostojić

On očekuje proširenje lanjskih 'bonusa' koje ocenjuje kao dobre. Dobri proizvođači su dobijali evro po toni za prinos, digestiju i za nečistoću. 

Repa je kraljica poljoprivrede

Od setve šećerne repe nikada nije odustajao ugledni proizvođač u Bečeju - Nandor Kovač. Ove godine će ta kultura zauzeti 50 hektara njegovih njiva. 

"Moram da sejem, jer je repa kraljica poljoprivrede. U toj proizvodnji ne možemo da omanemo. Verovatno ćemo povećati površine nego što smo do sada radili. Cena šećera je počela da raste, pa će verovatno i repe. Profit u toj proizvodnji imaju ozbiljni proizvođači. Dve godine pripremam zemljište za setvu repe. Dobro je što radim samo na svojim parcelama, ne koristim državno zemljište. Svakako da ne bih radio da nemam profita", kaže Kovač.

Obećavajuća cena

Irena Stojanović, izvršna direktorka šećerane u Crvenki, kaže da uz veću cenu za repu, proizvođače očekuju i druge pogodnosti.

"Startna cena je 34 evra po toni. Dodajemo i evro za digestiju preko 1,5 odsto. Zadržaćemo i poklon proizvođačima - 50 odsto semena gratis", kaže Stojanovićeva, koja očekuje povećanje površina pod šećernom repom u Srbiji. Razlog je jednostavan.

Stojanovićeva kaže da ćemo pod šećernom repom imati samo više površina

"Gotovo je nemoguće da bude manje od lanjskih 28.000 hektara pod repom. Znamo da smo nekada imali i 70.000 hektara. Cena šećera na svetskom tržištu raste i mi imamo mogućnost da damo bolju cenu šećerne repe. I na kraju to se vidi po većoj zainteresovanosti proizvođača za setvom šećerne repe. Kada je reč o obračunu kvaliteta, proizvođači mogu da prate analizu u laboratoriji, a mogu da ih pošalju i u akreditovanje laboratorije na super - analizu, kako u Srbiji tako i u inostranstvu"

Šećerna repa ima veliki potencijal u Srbiji, ali nije dovoljno razvijena

Kada je reč o kompaniji "Hellenic sugar", Stojanovićeva kaže da će ove godine raditi njihova šećerana u Crvenki, a iskreno se nada da bi šećeranu u Žablju mogli da 'aktiviraju' naredne, 2021. godine. Ove godine u Srbiji biće u pogonu četiri šećerane; u Crvenki, Vrbasu, Kovačici i Pećincima.


Tagovi

Setva šećerne repe Cena šećerne repe Šećerana Irena Stojanović Boško Ostojić Nandor Kovač


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U dvorištu Vinete Šinke, domaćice iz Knjaževca koja već par godina pravi najukusnije namaze i džemove od raznih vrsta voća, ali i cveća. Uskoro na Agroklub-u!