Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest ratarima
  • 15.04.2014. 12:45
  • Međimurska

Obavijest proizvođačima jagoda!

Obavijest Savjetodavne službe za voćare

  • 81
  • 4
  • 0

Početkom druge dekade mjeseca ožujka upućena je preporuka o mjerama zaštite jagoda uzgajanim u visokim tunelima. Vremenski uvjeti u proteklih osam dana su vrlo promjenljivi. Noćne i/ili jutarnje temperature zraka su u tom razdoblju niže od +8°C, a najviše dnevne vrijednosti su dana 8. i 14. travnja o.g. bile veće od +20°C, dok su ostalih dana najčešće između +15° i +17°C.

U proteklih 11 dana kiša je padala tijekom 7 dana, ali u manjim količinama (najčešće od 0,8 mm do 7 mm), a relativna vlažnost zraka je pritom vrlo visoka (prosječne dnevne vrijednosti relativne vlažnosti zraka na lokalitetima uz rijeku Muru i Dravu redovito su nakon 6. travnja o.g. veće od 75 %). Zbog takvih uvjeta razvoj jagoda ne napreduje prema očekivanju proizvođača, a ovisno o kvaliteti zaštićenog prostora nasadi su različitog %-tka cvatnje.

U ranijoj smo preporuci upozoravali na potrebne mjere zaštite od dominantnih štetnih organizama koji redovito napadaju jagode u plasteničkom uzgoju: npr. staklenička grinja iz skupine crvenih pauka (Tetranychus urticae), štetne gusjenice i kornjaši iz skupine voćnih pipa (Anthonomus) koji oštećuju cvjetne stapke jagoda, te biljne bolesti pepelnica (Podosphaera syn. Sphaerotheca) i antraknoza (Colletotrychum).

Proteklo vlažno i prohladno razdoblje pogoduje i početnim uvjetima za razvoj najopasnije bolesti plodova jagode sive plijesni (Botrytis cinerea), naročito tijekom i/ili nakon cvatnje jagoda. Kako u naredna 4 do 5 dana očekujemo još uvijek sveže vremensko razdoblje, s najvišim temperaturama zraka do +13°C i povremenim oborinama gotovo svakog dana, proizvođačima jagoda u zaštićenim prostorima preporučujemo i mjere zaštite od sive plijesni.

Dopuštenje u našoj zemlji za suzbijanje ove bolesti u jagodama imaju primjerice pripravci Signum DF (karenca = 3 dana), Switch WG (karenca = 7 dana), Teldor SC (karenca = 4 dana) i Pyrus 400 SC (karenca = 3 dana). Navedeni pripravci se svaki pojedinačno smije tijekom sezone koristiti naviše 2 puta u istom nasadu jagoda.

Autor: mr.sc. Milorad Šubić, dipl.inž.agr.


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.