Pretraga tekstova
I dalje može biti oštećen ekstremnim vremenskim prilikama, no, drugi hibridi niskog rasta preživljavaju vjetrove do 80 km/h.
Novi Bayerov hibrid kukuruza niskog rasta Preceon pokazao je otpornost na vjetrove do 75 milja na sat (120 km/h) u nekim ispitivanjima, saopćila je ova kompanija, napomenuvši kako 'pak nije mogao izdržati vjetrove jače od 160 kilometara na sat, javlja Reuters.
To znači da ovaj kukuruz može biti oštećen ekstremnim vremenskim prilikama kao što je derecho oluja, koja se često, zbog štete koju nanese, naziva i kopnenim uraganom. Jedna takva je pogodila srce Kukuruznog pojasa (Corn Belt), regije srednjeg zapada Sjedinjenih Država, u avgustu 2020. godine, uzrokujući štetu od 11 milijardi dolara.
Derecho je vrsta velikih, dugotrajnih oluja sa štetnim ravnim vjetrovima. Naučnici kažu da ekstremne vremenske prilike postaju sve češće zbog globalnog zagrijavanja. Iz Bayera su, međutim, naveli kako drugi hibridi kukuruza niskog rasta preživljavaju vjetrove do tek 80 km/h.
"Nakon 100 milja na sat (160 km/h, op.a.), ništa zaista ne ostaje uspravno," rekao je Bob Reiter, šef istraživanja i razvoja u oblasti biljne nauke u Bayeru.
Preceon raste i do metar niže od tradicionalnog visokog kukuruza. Na događaju u Čikagu, kompanija je saopćila kako je prošle godine 390 farmera uzgajalo ovu vrstu u ispitivanju konvencionalno uzgojene verzije, na oko 35.000 hektara u SAD-u i Evropi. Genetski modificirana verzija kukuruza trebala bi biti dostupna 2027. godine. Iz Bayera kažu kako će zbog manje visine koju zahvata vjetar, smanjiti gubitke prinosa uslijed ekstremnih vremenskih prilika.
Meteorolog iz Commodity Weather Group, Nick Vita, navodi kako će jake oluje biti sve veći problem s obzirom eskalaciju temperaturnih vrijednosti povezanih sa klimatskim promjenama.
"Vrlo visoke temperature ne samo da mogu pomoći intenzitetu, već i trajanju ovih sistema", rekao je Vita.
Tagovi
Niski kukuruz Bayer sorta Preceon Bob Reiter Nick Vita Ekstremno uvjeti Vjetrovi Otpornost kukuruza
Autorica
Više [+]
Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
#RuralFoto #proizvodnja Na selu, proizvodnja hrane nije samo svakodnevni posao već i način života, duboko isprepleten sa ritmovima prirode. Na plodnim njivama niču žitarice i povrće, a u voćnjacima dozrijevaju sočni plodovi. Jesen se bliži,... Više [+]
#RuralFoto #proizvodnja Na selu, proizvodnja hrane nije samo svakodnevni posao već i način života, duboko isprepleten sa ritmovima prirode. Na plodnim njivama niču žitarice i povrće, a u voćnjacima dozrijevaju sočni plodovi. Jesen se bliži, sunčevi zraci miluju poljoprivredna gazdinstva, darujući svakom plodu raskošnu ljepotu. Selo je nešto posebno, mjesto gdje snovi počinju i gdje se ostvaruju. Miris hrane je poseban, voće slatko i ne tretirano hemikalija. Sve što nastaje na selu ima pečat autentičnosti, hrana je svježija, zdravija i često proizvedena uz poštovanje prema zemlji i tradiciji. Upravo ta jednostavna, ali dragocjena veza čovjeka i prirode čini seosku proizvodnju hrane koja nosi priču. Priču o radu, čovjeku težaku i njegovom trudu i zemlji u kojoj je uloženo toliko ljubavi, ali i znoja i duše. Jer težak strepi nad oranicama, liježe i budi se sa nadom da će iz sjemena nastati novi život. Dok drugi spavaju, on razmišlja o novom danu i snazi koju će uložiti u nepregledne oranice koje život znače.
Leticija Hrenković
prije 2 dana
Krasan opis i jako lijepo kadrirano Krasan opis i jako lijepo kadrirano