Pretraga tekstova
Internacionalne cijene žitarica i uljarica u martu!
Unatoč povećanom interesu od strane uvoznika pšenice, svjetske izvozne cijene pšenice tijekom marta bile su niže, s većim dijelom svjetskog tržišta bez većih aktivnosti.
U martu je kod kukuruza i soje zabilježen IGC GOI sub-indeks manji za 5%. Cijene kukuruza iz crnomorske regije također bilježe pad, a pritisak na cijene soje izazvane su obimnim zalihama.
Unatoč povećanom interesu od strane uvoznika pšenice, svjetske izvozne cijene pšenice tijekom marta bile su niže, s većim dijelom svjetskog tržišta bez većih aktivnosti. Cijene pšenice većinom su pratile razvoj vremenskih prilika koje bi utjecale na urod iz sezone 2017/18, a koje su bile većinom zadovoljavajuće ili u poboljšanju u većini proizvodnih područja. Uglavnom povoljni izgledi za buduću žetvu te obimne zalihe starog uroda pšenice utjecale su na nižu razinu cijena.
Prosječne svjetske izvozne kvote za kukuruz naglo su pale u martu, s IGC GOI sub-indeksom manjim za 5% na ovogodišnji minimum. Također, izgledi za južnoamerički urod kukuruza su poboljšani i time su stvoreni uvjeti za puno intenzivniju konkurenciju na svjetskom tržištu kukuruza u drugoj polovici 2017. godine.
Posebno oštar pad cijena kukuruza bilježe cijene na tzv. spot tržištu u Argentini, gdje je ubrzana žetva potakla poljoprivrednike na brzu prodaju svog uroda. Cijene kukuruza iz crnomorske regije također bilježe pad, ali su ukupni gubici pokriveni stabilnom izvoznom potražnjom.
Svjetske cijene soje pale su tijekom marta, s IGC GOI sub-indeksom manjim za 5% bilježeći tako najveći minimum unazad 11 mjeseci, a sve zbog pritiska izazvanog obimnim zalihama soje. Dodatni utjecaj na tržište ima i očekivano povećanje proizvodnje soje u SAD-u u sezoni 2017/18. Ipak, većina gubitaka je ograničena zbog snažnog tržišta, povoljnih tečajnih kretanja te dobre svjetske potražnje za sojom.
Izvor: AMIS ožujak 2017., obrada: TISUP, Mirjana Dašek, Foto: bigstockphoto.com, simazoran
Izvori
Tržišni cjenovni informacijski sustav u poljoprivredi
Tagovi
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
Pripreme u toku 😇