Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stanje usjeva
  • 19.12.2023. 18:00

Nema snijega: U nekim dijelovima Evrope očekuju se štete na ozimim žitaricama

Vremenska prognoza pokazuje da će do 23. decembra biti toplije nego inače u većini regija, a kišovito u planinskim predjelima i u regionu centralnog i istočnog Mediterana. Očekuju se grmljavine i obilni pljuskovi

Foto: Depositphotos/malshak
  • 55
  • 9
  • 0

U decembru je zabilježen nagli pad temperatura, a uslovi vlažniji nego obično se nastavljaju, stoji u izdanju Biltena JRC MARS - praćenje usjeva u Evropi. Krajem novembra i početkom decembra temperatura je naglo pala. Izrazito negativne vrijednosti zabilježene su u srednjoj i sjevernoj Evropi.

Hladno na sjeveru

Očekuju se štete na ozimim žitaricama u srednjoj Evropi, posebno na vlažnim zemljištima gdje nema snježnog pokrivača koji služi kao izolator. Usjevi su u osjetljivoj fazi, jer tokom toplog perioda nisu razvili otpornost na hladnoću.

U sjevernim državama temperatura se na nekim lokacijama spuštala i do -20ºC, ali je sloj snijega spriječio negativne posljedice. U jugoistočnoj Njemačkoj, Austriji, Češkoj, južnoj Poljskoj i Slovačkoj potencijalne štete ublažene su snježnim padavinama, koje su regionalno donijele više od 20 cm svježeg snijega čime su biljke zaštićene od hladnoće.

Prevelika vlaga je poremetila završetak sjetve, posebno krušne pšenice, na sjeveru Francuske, u zemljama Beneluksa i zapadnoj Njemačkoj, što će rezultirati povećanjem površina pod jarim žitaricama.

Na jugu i istoku kontinenta padavine su donijele olakšanje, dok su u Rumuniji i Bugarskoj ublažile posljedice suše u prethodnom periodu. U Bjelorusiji, sjeveroistočnoj Ukrajini i evropskoj Rusiji, debeo snježni pokrivač preko polja ozime pšenice pruža adekvatnu toplinsku izolaciju od velikih hladnoća.

Izraziti deficit kiše uočen je u nekim regijama zapadnog Mediterana, duž mediteranske obale Španije i u južnoj Italiji. Nedostatak padavina negativno utiče na pšenicu i ječam u njihovim ranim vegetativnim fazama u Magrebu, odnosno sjevernom Maroku i, posebno, zapadnom Alžiru.

Kiše su bile obilne u alpskom i karpatskom području, na dijelovima Balkanskog poluostrva i Turske te u crnomorskom regionu. U nekim područjima ova jesen je rangirana u tri najvlažnije od 1991. godine.

Toplije i kiša do 23. decembra

Vremenska prognoza pokazuje da će do 23. decembra biti toplije nego inače u većini područja, a kišovito u planinskim predjelima i u regionu centralnog i istočnog Mediterana. Očekuju se grmljavine i obilni pljuskovi. Za sjevernu Bugarsku, dijelove Turske i veći dio istočne Evrope očekuju se temperature iznad prosjeka za ovo doba godine. Za sjever Italije i francusku rivijeru predviđa se sušan period, dok će veoma vlažno biti u najsjevernijim dijelovima Iberijskog poluostrva, Škotskoj, području Alpa, Norveškoj i dijelovima Turske.

Dugoročna vremenska prognoza ukazuje na umjerenu vjerovatnoću toplijih uslova od uobičajenih. Očekuje se da će u dijelovima južne Evrope premašiti dvadesetčetverogodišnji prosjek za 2ºC u januaru i februaru, a do marta do 1ºC u većem dijelu kontinenta. Padavine bi trebale biti za 50 mm iznad prosjeka.


Tagovi

JRC Mars Padavine Vremenska prognoza Prognoza za zimu Stanje usjeva Ozimi usjevi


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.