Pretraga tekstova
Sa prvim toplijim danima na poljima pod ozimim usjevima, najčešće žitaricama, možemo primijetiti da biljke imaju drugačiju obojenost. Simptomi variraju u zavisnosti od vrste, sorte, uslova uzgajanja
Važan element u ishrani biljaka je magnezij. Ulazi u sastav hlorofila i ima veoma važnu ulogu u rastu i razvoju usjeva. Na njegov nedostatak su posebno osjetljive ozime i jare žitarice, uljana repica, ali i druge kulture.
Sa prvim toplijim danima na poljima pod ozimim usjevima, najčešće žitaricama, možemo primijetiti da biljke imaju drugačiju obojenost. Simptomi variraju u zavisnosti od vrste, sorte, uslova uzgajanja. Prvo se uočavaju na starijim listovima, jer se radi o elementu koji je veoma pokretljiv u biljnom tkivu.
Karakteristična je promjena boje listova koja nastaje zbog smanjenja hlorofila. Hloroza zahvata površinu lista, ali ne i lisne nerve koji ostaju zeleni. Ako se nedostatak ne riješi, dolazi do propadanja i sušenja.
Na poljima u proljeće možemo vidjeti oaze žita svjetložute boje i to je jedan od prepoznatljivih znakova nedostatka ovog elementa. Male bijele mrlje se šire duž lista.
Na žitaricama se simptomi mogu javiti na početku razvoja, kada biljčice imaju samo dva do tri lista. Mladi usjevi su najosjetljiviji, jer kad se razvije korijen u fazi bokorenja simptomi mogu nestati. Jak korijen crpi hraniva iz dubljih slojeva.
Što duže traje ovakvo stanje, biljke imaju uveli izgled i usporen rast. Usjevi zbog dugotrajnog manjka postaju žuti, donji listovi poprimaju smeđu boju, a mlađi se izdužuju, javljaju se gole površine na parceli.
Kod sjetve treba izbjegavati plavne terene i uskladiti je sa vremenskim uslovima. Obratiti pažnju na đubrenje i prihranu. Jonski antagonizam je izražen između amonija i kalija prema jonima magnezija. Đubriva koja imaju veći sadržaj ovih elemenata inhibiraju usvajanje magnezija. Njegov i odnos kalija treba da je 1:2.
Žitarice za njim imaju najveću potrebu u fazi bokorenja i vlatanja, čime se indirektno utiče na prinos.
Tagovi
Magnezij Nedostatak magnezija Žutilo žitarica Žutilo pšenice
Autorica
Više [+]
Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
Kroz projekat za podsticajna sredstva za razvoj lovstva i ličnim sredstvima, članovi Lovačkog udruženja „Fazan“ iz Doboja, započeli su izgradnju volijera za fazansku divljač na fazaneriji Bare kod Doboja. Površina novog volijera će biti 400... Više [+]
Kroz projekat za podsticajna sredstva za razvoj lovstva i ličnim sredstvima, članovi Lovačkog udruženja „Fazan“ iz Doboja, započeli su izgradnju volijera za fazansku divljač na fazaneriji Bare kod Doboja.
Površina novog volijera će biti 4000 m2 i omogućiće lakši i sigurniji uzgoj fazanske divljači.