Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ishrana žitarica
  • 21.01.2024. 07:30

Nedostatak magnezija može biti uzrok žutila žitarica i uljane repice

Sa prvim toplijim danima na poljima pod ozimim usjevima, najčešće žitaricama, možemo primijetiti da biljke imaju drugačiju obojenost. Simptomi variraju u zavisnosti od vrste, sorte, uslova uzgajanja

Nedostatak magnezija može biti uzrok žutila žitarica i uljane repice
Foto: Maja Celing Celić
  • 94
  • 9
  • 0

Važan element u ishrani biljaka je magnezij. Ulazi u sastav hlorofila i ima veoma važnu ulogu u rastu i razvoju usjeva. Na njegov nedostatak su posebno osjetljive ozime i jare žitarice, uljana repica, ali i druge kulture.

Rana pojava simptoma

Sa prvim toplijim danima na poljima pod ozimim usjevima, najčešće žitaricama, možemo primijetiti da biljke imaju drugačiju obojenost. Simptomi variraju u zavisnosti od vrste, sorte, uslova uzgajanja. Prvo se uočavaju na starijim listovima, jer se radi o elementu koji je veoma pokretljiv u biljnom tkivu.

Karakteristična je promjena boje listova koja nastaje zbog smanjenja hlorofila. Hloroza zahvata površinu lista, ali ne i lisne nerve koji ostaju zeleni. Ako se nedostatak ne riješi, dolazi do propadanja i sušenja.

Dobro ishranjena pšenica i biljka koja ima simptome manjka magnezija (Foto: Flickr/CIMMYT)

Na poljima u proljeće možemo vidjeti oaze žita svjetložute boje i to je jedan od prepoznatljivih znakova nedostatka ovog elementa. Male bijele mrlje se šire duž lista.

Na žitaricama se simptomi mogu javiti na početku razvoja, kada biljčice imaju samo dva do tri lista. Mladi usjevi su najosjetljiviji, jer kad se razvije korijen u fazi bokorenja simptomi mogu nestati. Jak korijen crpi hraniva iz dubljih slojeva.

Što duže traje ovakvo stanje, biljke imaju uveli izgled i usporen rast. Usjevi zbog dugotrajnog manjka postaju žuti, donji listovi poprimaju smeđu boju, a mlađi se izdužuju, javljaju se gole površine na parceli.

Amonij i kalijum ga inhibiraju

Kod sjetve treba izbjegavati plavne terene i uskladiti je sa vremenskim uslovima. Obratiti pažnju na đubrenje i prihranu. Jonski antagonizam je izražen između amonija i kalija prema jonima magnezija. Đubriva koja imaju veći sadržaj ovih elemenata inhibiraju usvajanje magnezija. Njegov i odnos kalija treba da je 1:2.

Žitarice za njim imaju najveću potrebu u fazi bokorenja i vlatanja, čime se indirektno utiče na prinos.

Fotografija korištena u tekstu: Flickr licenca CC


Tagovi

Magnezij Nedostatak magnezija Žutilo žitarica Žutilo pšenice


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kroz projekat za podsticajna sredstva za razvoj lovstva i ličnim sredstvima, članovi Lovačkog udruženja „Fazan“ iz Doboja, započeli su izgradnju volijera za fazansku divljač na fazaneriji Bare kod Doboja. Površina novog volijera će biti 400... Više [+]