Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kukuruzni lavirint
  • 16.09.2022. 18:00

Najveći svetski kukuruzni lavirint posvećen Džejmsu Bondu: Zasejan pomoću GPS-a

Na površini od 28 hektara sortnog uzorka prostiru se staze duge 16,1 kilometra koje formiraju motive iz filmova o Džejms Bondu. Za izradu su upotrebljeni traktori vođeni GPS-om.

Foto: Richardson Adventure Farm
  • 115
  • 5
  • 0

Najveći kukuruzni lavirint na svetu napravljen na Richardson Adventure Farm u blizini američkog grada Čikaga u Ilinoisu, izveštava Secret Chicago. Ove godine farma proslavlja 60. godišnjicu prvog filma o tajnom agentu Džejms Bondu. 

Napravljena su četiri dela, svaki sa svojim ulazom i izlazom, a međusobno su povezani. Motiv za formiranje uzorka lavirinta su lica glumaca koja su tumačila ovaj kultni lik, nezaobilazni Aston Martin DB5 i Casino de Monte Carlo. Na uzorku su predstavljeni Timoti Dalton, Rodžer Mur, Šon Koneri, Pirs Brosnan, Daniel Kraig.  

Napravljen zahvaljujući GPS-u

Na površini od 28 ha sortnog uzorka prostiru se staze duge 16,1 km. Za izradu su upotrebljeni traktori vođeni GPS-om.

I setva je unapred programirana tako da ostavlja nezasejana područja koja formiraju sliku.

"Iako je to najveći lavirint na svetu, oni koji ulaze mogu odabrati desetominutnu stazu koja skreće samo levo ili sve učiniti za oko sat i po. Na kontrolnim punktovima su karte, postoje tri izdignuta mosta koja povezuju četiri dela. Ne možete se izgubiti", rekla je Vendi Ričardson.

Staze za šetanje, igre, kviz i mostovi u polju kukuruza

Turistički program

Šetnja stazama može da traje od 10 minuta do dva časa. Mostovi posetiocima pomažu u orjentaciji i omogućavaju lakše snalaženje i pronalazak izlaza. Svaki deo ima nekoliko kontrolnih punktova. Celi doživljaj upotpunjuju zasebne staze koje se razlikuju po dužini i težini, a uključuju istraživanje, pitanja iz kviza i pronalaženje svih kontrolnih tačaka kojih je ukupno 24.

Farma nudi kompleksan i celogodišnji turistički program. U ponudi su avanturistički park, ambari za iznajmljivanje, toranj za posmatranje, visoki tobogani, zip lajn, staze za bicikla. Nudi se mogućnost hranjenja i maženja životinja. Na dan otvaranja izložen je Aston Martin koji se koristi u filmu o Džejms Bondu. 

Ričardsoni već godinama tematski izrađuju lavirinte, a neki od poznatijih tema su Bitlsi, Apolo 11 i drugi. 


Tagovi

Lavirint Kukuruzni lavirint Seoski turizam Richardson Adventure Farm Daniel Craig Džejms Bond Šon Koneri


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.