Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Visina prinosa
  • 18.04.2019. 08:00

Na šta bi trebalo obratiti pažnju kod kalijumovih đubriva

Poljoprivredni proizvođači trebalo bi da obrate pažnju na sledećih pet faktora, kada se odlučuju za primenu kalijumovih đubriva za kukuruz i soju.

Foto: Ranka Vojnović
  • 197
  • 16
  • 0

Kada se nađemo u godini sa niskim cenama poljoprivredno - prehrambenih proizvoda, odluke o optimalnoj upotrebi i raspodeli đubriva mogu biti izazovne, kako navodi Successful Farming. Poljoprivrednici bi trebalo da obrate pažnju na sledećih pet faktora, kada se odlučuju za primenu kalijumovih đubriva za kukuruz i soju.

Važnija je doza od vremena upotrebe

U praksi se pokazalo da je primena tačne doze đubriva, koja je potrebna tokom jedne ili dve godine u rotaciji useva, važnija od vremena kada se đubrivo primenjuje. Podaci prikupljeni sa terena pokazali su da vreme primene đubriva, u višegodišnjoj rotaciji useva, nije važno. Kada koristite đubrivo za useve koji su bili pre ovogodišnjih, sadašnji usevi dobiće najveću prednost od kalijuma. To je ujedno i najbolji način da za uloženi novac, dobijete maksimum.

Fokus na već dokazanim prinosima, a ne na ciljanim visinama prinosa

Upotreba prosečnog prinosa, u dužem vremenskom periodu, najbolji je parametar za određivanje koja je to visina prinosa najbolji kriterijum za efikasnost primene kalijumovih đubriva. Ona vrednost, za koju je dokazano da je rezultat primene đubriva, pametan je način da budete sigurni da nećete preterati sa upotrebom kalijuma. Samo zemljište nije lišeno kalijuma, tako da ukoliko niste precizno odredili normu đubrenja, niste puno pogrešili. Upotreba bilo kog tipa đubriva uvek je bolji izbor nego da ništa ne koristite u situacijama gde postoji verovatnoća odgovora useva na hranljive materije koje usvajaju ovim putem.

Preporuka je uzorkovanje zemljišta svake godine u isto vreme

Uzorkovanja zemljišta u približno istim vremenskim periodima, ključna su kako bi bili sigurni da ste u mogućnosti tačno odrediti kako će se vrednosti zemljišta (kod analize kalijuma), menjati tokom vremena. Kalijum se razlikuje od drugih hranljivih elemenata po tome što vrednosti testiranja zemljišta nisu statična u polju tokom vegetacije. To praktično znači da mogu da variraju u periodu od jeseni do proleća.

Primenjujte kalijum kada i gde je to potrebno

Ispitivanja tla još uvek su najbolja opcija kada je reč o odlučivanju vremena i načina primene kalijumovih đubriva. Za zemljišta koja su tipa glinaste ilovače i generalno za sva glinovita zemljišta - šansa za optimalan odgovor biljaka na kalijum, prilično je mala. Za peskovita zemljišta, koja ne usvajaju dobro ovaj element, visoke doze kalijuma nisu neophodne, iako su vrednosti analize zemljišta, manje u poređenju sa analizama na pretežno glinovitim zemljištima.

Izaberite pravi način primene 

Istraživanja su pokazala da vezivanje kalijuma u zemljištu može biti efikasno u nekim specifičnim okolnostima. Kao primer može da posluži primena ovog elementa putem đubriva, u situacijama setve u trakama ili sadnje na grebenima, a što se primenjuje kada je zemljište lošijeg kvaliteta. Ovaj način upotrebe, može da dovede kalijum u slojeve koji su blizu površinskog sloja zemljišta, što utiče na lošije usvajanja u suvljim zemljištima.

Iako vezivanje kalijuma nije uvek potrebno, bilo bi poželjno da uočite situacija u kojima je to korisno, a što može pomoći da se obezbedi optimalna produktivnost u poljoprivrednoj proizvodnji.

Postoje situacije u kojima kalijum ne mora biti neophodan element u vegetativnom procesu, tako da, ukoliko znate na kojim je parcelama potreban kalijum, možete uštedeti sebi vreme ovog proleća.


Izvori

Successful Farming


Tagovi

Visina prinosa Kalijumova đubriva Plodored Setva na trake Norma đubrenja


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing-master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbedne hrane.