Pretraga tekstova
U sušnim i stresnim godinama za kukuruz, kakva je ova, javlja se mjehurasta snijet koju uzrokuje gljivica Ustilago maydis. Iako je ona kod nas uzročnik bolesti u Meksiku je cijenjena jestiva gljiva.
Ovih se dana na kukuruzu mogu uočiti izrasline odnosno tumori mjehuraste snijeti kukuruza koju uzrokuje gljivica Ustilago maydis. To je jedna od najraširenijih bolesti kod nas, a prvo se uočava na mladom kukuruzu kada dosegne visinu od 30 do 50 cm i to na mjestima gdje se nalazi mlado meristemsko tkivo.
Usjev može biti zaražen tijekom cijele vegetacije, a oboljeti mogu svi biljni organi dok god rastu, točnije, dok u njima ima tvornog staničja odnosno meristema. Kako joj i sam naziv govori prepoznaje se po mjehurastim izraslinama različite veličine.
Kako pišu D. Jurković, J. Ćosić i K. Vrandečić u svojoj knjizi Pseudogljive i gljive ratarskih kultura, najmanji se mjehuri razvijaju na mladim biljkama i lišću, ali u našim uvjetima bolest je na mladim biljkama rijetka, te se obično javlja u kasnijim fenofazama.
Na lišću su tumori smješteni uz glavnu žilu, a najveći se razvijaju na stabljici i mogu doseći više od 30 cm u promjeru, no najčešće su veličine od 15 do 18 cm. Na metlici i klipovima, ali nikada na komušini, infekcije mogu biti brojne, pa se razvije više manjih ili većih mjehura. Oni su u početku svijetle sivo-zelene, a kasnije poprimaju tamno sivu boju, raspucavaju se i iz njih se oslobađa crna praškasta masa spora gljiva (teliospore).
Najbolja mjera borbe protiv ove bolesti je sjetva otpornih hibrida, te poštivanje plodoreda. Postojeća istraživanja dokazuju da se češće javlja u sušnim i toplim godinama, vjerojatno jer je kukuruz tada slabiji i manje otporan, a upravo takva je bila ova. Jači intenzitet je kada se u vrijeme metličanja i svilanja smjenjuju razdoblja suhog i vlažnog vremena, opet zbog stresa kojemu su biljke izložene.
Osjetljivost na infekciju mogu povećati mehanička oštećenja nastala prilikom obrade tla, olujnog nevremena (tuča, vjetar), napada insekata, zakidanja metlica i slično. Izvor zaraze može biti i stajnjak ako je stoka jela zaraženu kukuruzovinu, no treba napomenuti da spore ove gljivice nisu toksične i ne izazivaju štetne posljedice kod domaćih životinja.
Isto je s prehranom kod ljudi. Naime, ovo je jestiva gljiva, jako cijenjena u Meksiku gdje je poznata kao huitlacoche ili meksički tartuf. Danas se navodno pokušava i više uzgajati (namjernom zarazom polja kukuruza) i popularizirati u Sjevernoj Americi. Bere se dok je još nezrela i sočna, jer kada sazre bude suha i puna crnih spora.
Kako piše foodrepublic, u Meksiku ju možete kupiti u većini specijaliziranih trgovina hranom, a dolazi smrznuta, u staklenkama ili konzervama. Konzumira se svježa ili kuhana, u brojnim jelima koja ju sadrže u svojim receptima za pripremu. Tako se od nje mogu praviti razni umaci, juhe, tortilje, salate i slično.
Tagovi
Mjehurasta snijet Bolest kukuruza Ustilago maydis Meksiko
Autorica
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
poceo otkup jedne od najcijenjenih gljiva među beračima iste.
tekst- soon :)
Jasmin Hodžić
prije 2 tjedna
Slažem se za ukus, a na tom području ih ima najviše na našem kantonu ! 😇 Slažem se za ukus, a na tom području ih ima najviše na našem kantonu ! 😇
Danijela Plavšić
prije 2 tjedna
Smčak, šmrljci...kako sam samo slabo oko imala nekad 80-tih tražeći ih u selima po dno Vlašića, dok rodica pronađe pet ja tek jednu, a tek ukus Više [+] mmm...meni su sve gljive ljepše od bilo kog pečenja...prava gljivarka :)