Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj sirka
  • 18.09.2016. 15:00

Manjak berača veliki problem uzgajivača sirka

Proizvođači u Bačkoj imaju dugu tradiciju u proizvodnji sirka i ovaj kraj je poznat po domaćinima koji preko 40 godina gaje ovu ratarsku kuturu.

Foto: bigstockphoto.com, Europeanpix
  • 1.559
  • 70
  • 0

U ratarskoj proizvodnji sirak je veoma zastupljen. Poseban značaj imaju sirak za zrno i sirak metlaš. Sirak za zrno se po površinama i proizvodnji ubraja među pet najvažnijih gajenih biljaka na svetu. Tolerantnost prema suši i visokim temperaturama, kao i manja zahtevnost kada je reč o tipu zemljišta u kombinaciji sa skromnijim zahtevima u pogledu biljnih hraniva su najčešće isticane prednosti sirka u odnosu na druge gajene biljke.

Višedecenijska tradicija proizvodnje sirka u Bačkoj

U Bačkoj proizvođači imaju dugu tradiciju u proizvodnji sirka i ovaj kraj je poznat po domaćinima koji preko 40 godina gaje ovu ratarsku kulturu. Jedan od njih je i Lehem Šuranji, iz Sente, koji gaji sirak metlaš i uskoro počinje njegovu kosidbu.

Isplativost i ekonomski značaj sirka metlaša ogledaju se u značaju samog metlarstva. Naime više od 90% ukupne proizvodnje sirkovih metli izvozi se na zapadnoevropsko tržište. Stoga su gajenje sirka metlaša i metlarstvo veoma značajni sa stanovišta izvoza i ostvarivanja dobiti. Sirak nije zahtevna biljka i ne traži velika ulaganja.

Pronalazak radne snage ozbiljan problem

Kvalitet i otkupna cena sirka metlaša se određuju na osnovu boje, veličine. Postoji više klasa kvaliteta, a cena se kreće od 40 centi do 1 evra po kilogramu. Ova biljka bi bila idealna za sve ratare samo kad bi bio rešen problem radne snage, koja je za 50% skuplja od drugih ratarskih kultura. O uzgoju ove ratarske kulture, isplativosti proizvodnje, ali i problemima pronalaska radne snage opširnije pogledajte u video prilogu:

Foto: bigstockphoto.com, Europeanpix


Tagovi

Ratarstvo Poljoprivreda Sirak Sirak metlaš Sirak za zrno Bačka Lehem Šuranji Senta Izvoz Proizvodnja metli Stočna hrana Cena Profit Radna snaga Problemi


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Narodnu nošnju krasi prelep ukrasni kaiš.