Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Makedonija uvozi žito
  • 11.07.2015. 08:00

Makedonija će i ove godine uvoziti žito iz Srbije

Pšenica je u Makedoniji strateški proizvod i ove godine očekuje prinose od 200.000 tona. Razliku do potrebnih 360.000 tona nadoknadiće uvozom, najverovatnije iz Srbije, gde je pšenica najjeftinija.

Foto: depositphotos.com
  • 264
  • 5
  • 0

Makedonija ove godine očekuje prinos pšenice od 200.000 tona pa će razliku do potrebnih 360.000 tona nadoknaditi uvozom, najverovatnije iz Srbije gde je pšenica najjeftinija, rekao je danas makedonski ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, Mihail Cvetkov.

Još nije utvrđen iznos dopunske podrške

On je istakao da će otkupna cena pšenice od makedonskih poljoprivrednika biti 11 denara (17,7 evrocenti) po kilogramu i da će poljoprivrednicima, s obzirom na to da je žito strateški proizvod, biti isplaćena dopunska podrška, ali da taj iznos još nije utvrđen. Prošle godine ta doplata je iznosila jedan denar po kilogramu, piše makedonski portal Ekonomski.

Makedonija već tradicionalno, uvozi pšenicu iz Srbije

Prema rečima Cvetkova, u Makedoniji je zasejano 70.000 hektara pšenice i očekuje se prinos od 200.000 tona. Godišnje Makedonija potroši oko 360.000 tona hlebnog žita, a po već ustaljenoj praksi razlika se nadoknađuje uvozom pšenice iz Srbije, gde je prodajna cena 8,45 denara po kilogramu, tako da i nju mlinari dobijaju po ceni od 11 denara za kilogram kada se uračunaju svi troškovi.

Proizvodna cena pšenice u Makedoniji, kako je izračunalo makedonsko Ministrastvo poljoprivrede iznosi 10,5 denara po kilogramu, odnosno 35.000 denara (565 evra) po hektaru. Pored male razlike između proizvodne i otkupne cene, makedonski poljoprivrednici se susreću i s problemom skladištenja prinosa, jer nemaju svoje silose.

Graditi silose kroz IPARD program

Ministar Cvetkov, koji u Duvanskom kombinatu u Prilepu učestvovao u javnoj raspravi za izmenu Zakona o duvanu, rekao je da su poljoprivrednicima u Prilepu dostupni silosi Agro berze, kapaciteta 3.000 tona, po ceni od 40 denara po toni za godinu dana, a da mlinari svoje silose izdaju po ceni od 40 denara za - samo mesec dana. On je pozvao poljoprivrednike da grade svoje silose kroz program IPARD, koji obezbeđuje pokrivenost troškova od 75 odsto.

Najveći otkupljivač žita u prilepskom delu Pelagonije, Žito Prilep, saopštio je da će od 15. jula početi sa otkupom pšenice po ceni od 11 denara za kilogram, navedeno je u tekstu.

Foto: depositphotos.com; prudkov


Izvori

Tanjug


Tagovi

Makedonija Srbija Uvoz pšenice Hlebno žito Proizvodna cena Dopunska podrška Otkupna cena Mihail Cvetkov Prinos pšenice Skladištenje Agro berza