Pretraga tekstova
Niske jutarnje temperature, mali broj sunčanih dana, grad, ali i suvišak vlage u zemljištu, usporili razvoj biljaka kukuruza.
Promjenjive vremenske prilike u maju, praćene kišom i pljuskovima, a u pojedinim regijama i jačim vjetrom i gradom, negativno su se odrazile na rast i razvoj kukuruza.
Kako je sama sjetva kasnila, a potom i "razvučena", kukuruz je u različitim fenofazama razvoja, javila je Poljoprivredna savjetodavna služba Republike Srpske, generalno ocijenivši da su biljke u fazi od 2 do 6 listova (BBCH 12 – 16), odnosno u ranom vegetativnom porastu.
"Značajno niže jutarnje temperature, mali broj sunčanih dana, grad, ali i suvišak vlage u zemljištu, naročito u sjeverozapadnim krajevima Republike Srpske, uzrokovale su usporen razvoj, a u nekim slučajevima i prorjeđivanje sklopa biljaka", navodi Iskra Arapović, viši stručnjak za žitarice i povrtlarstvo u PSSRS
Srednje dnevne temperature, u maju su se kretale u intervalu od 8°C do 14°C, dakle dosta niže od najpovoljnijih za rani porast kukuruza koje se kreću između 18°C i 20°C.
Skuplje nego lani: Sjetva kukuruza po hektaru košta oko 2.400 KM
"Sve navedene vremenske prilike, uzevši u obzir i faze razvoja biljaka, zasigurno mogu dovesti do smanjenja prinosa", upozorila je, dodavši da je u pojedinim krajevima, gdje su zabilježeni nepovoljniji uvjeti, poremećen i razvoj korijena
Stresni uslovi, kako navodi savjetodavac, mogu usloviti i ljubičastu boju listova kukuruza. Razlog tome je loša apsorpcija fosfora uslijed vlažnih i hladnih uslova, kao i velika razlika između dnevnih i noćnih temperatura.
"Simptomi ljubičaste boje lista se povlače sa stabilizacijom vremena i toplijim danima. Naravno, uslov za to je svakako dobra obezbjeđenost zemljišta lakopristupačnim fosforom", zaključila je Arapović.
Tagovi
Razvoj kukuruza Rast kukuruza Ljubičasta boja listova Stresni uslovi Prinosi
Autorica
Više [+]
Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
uskoro jedemo ove crvene ljepotice, a uskoro i zanimljiv tekst o istim. :)