Alfa-tokoferol doprinosi stvaranju potrebnih kiselina i podstiče razvoj kukuruza čak i kada ga je suša ozbiljno oslabila, zaključak je istraživačkog tima.
Pakistanski istraživački tim iz Saudijske Arabije i sa Tajvana prskao je biljku kukuruza tečnošću alfa-tokoferola, odnosno vitamina E u mladoj fazi razvoja, što je poboljšalo podnošljivost biljaka na sušu zbog antioksidativnog učinka jedinjenja.
U slučaju tretiranog kukuruza, prskanje je podstaklo razvoj biljaka čak i kada ga je suša ozbiljno oslabila. S obzirom na više od 160 miliona hektara pod ovom žitaricom na svetu, ovo otkriće, ako se uspešno primeni i proširi, moglo bi da bude od ogromnog značaja, posebno za zemlje koje imaju nedostatak padavina, piše agroxxi.ru.
Zbog suše u Evropi niži prinosi, a kasni i setva ozimih kultura
Deficit kiše utiče na 45 odsto obradivih površina i jedan je od najvećih prepreka povećanju proizvodnje hrane u svetu. S druge strane, procenjuje se da će svetska populacija tokom sledećih 25 godina da porasti za oko 2,5 milijarde, što će imati ogroman uticaj na proizvodnju hrane.
U Pakistanu i tropsko-suptropskim zemljama dehidrataciju biljaka dodatno pogoršava toplotni stres i posebno brzo isparavanje, kao i globalno zagrevanje. Tamo je pretežito suva zemlja, a obrađuje se 34,15 miliona hektara, dok je 23,6 miliona ha neobradive površine.
Razvoj i jačanje biljaka prvenstveno je pojačan antioksidativnim učinkom vitamina E, koji doprinosi stvaranju kiselina potrebnih za razvoj životnih funkcija biljaka, uključujući askorbinsku kiselinu i fenolnu kiselinu. U eksperimentima su testirane dve sorte kukuruza (Agaiti-2002 i EV-1098), a za prskanje alfa-tokoferolom korišćeni su nivoi 0 i 50 mmol.
Alfa-tokoferol primenjen na lišće pomogao je da se vrati rast kod obe sorte, što je povezano s poboljšanim fotosintetskim pigmentom, vodnom ravnotežom, antioksidativnim mehanizmom i boljom apsorpcijom hranljivih sastojaka u korenima i izbojcima, smanjenjem peroksidacije lipida i povećanjem nivoa tokoferola u korenju nakon folijarnog prihranjivanja.
Povezana biljna vrsta
Tagovi
Autorka