Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gnojidba
  • 31.01.2021. 09:00

Kompleksna mikrogranulirana gnojiva omogućuju jači rast i veću otpornost na stres

Primjenom mikrogranuliranog gnojiva biljka ima intenzivniji porast, snažniji habitus, te veću tolerantnost na stresne uvjete tijekom vegetacije.

Foto: Depositphotos/Smileus
  • 1.761
  • 416
  • 0

Prateći globalne trendove u proizvodnji mikrogranuliranih gnojiva, stručni tim tvrtke Elixir Zorka razvio je i ponudio svjetskim, ali i proizvođačima na domaćem tržištu, novu formulaciju i generaciju proizvoda - NutriBOOST.

U tlima niže ili više pH vrijednosti u odnosu na neutralnu ili blago kiselu dolazi do problema kemijske apsorpcije i imobilizacije fosfora, a ti procesi nisu povoljni jer smanjuju količine lako pristupačnih elemenata te su u direktnoj korelaciji s više faktora kao što su pH vrijednost, sadržaj kalcija odnosno karbonata u tlu. Također sadrže i aluminij i njegove okside kao i ione željeza.

Biljka tolerantnija na stresne uvjete

Kao jedno od rješenja ovoga problema je svakako reguliranje pH vrijednosti tla, ali i primjena novih tehnologija u proizvodnji kompleksnih mineralnih gnojiva u koje spada i mikrogranulirano. Posebni dodaci koji se koriste u tehnologiji proizvodnje onemogućuju ili sprječavaju uspostavljanje reakcije između fosfora i drugih elemenata.

Cilj je održati oslobođenu količinu fosfora što duže u lako pristupačnoj formi u tlu i tako biljci omogućiti što duže i efikasnije korištenje ovog elementa, pogotovu u fazama koje su bitne za njezin razvoj ili u periodima kada dolazi do njegove slabe prirodne mobilizacije u zemlji. Njegova veća iskorištenost i duža pristupačnost, posebice u početnim fazama jedan su od osnovnih preduvjeta za nesmetan rast i razvoj.

Nutriboost se prvenstveno koristi u okopavinama (Foto: Elixir Zorka)

Kod onih na kojima je primijenjeno mikrogranulirano gnojivo, period intenzivnijeg porasta brže nastupa i rezultira snažnijim habitusom, a ona je kasnije tolerantnija na stresne uvjete koji se mogu javiti tijekom vegetacije. Također, njegovom se primjenom uspješno rješava tzv. CFS sindrom ili 'sindrom kukuruza poslije šećerne repe', ali i Fallow sindrom (na tlima manjeg sadržaja organske tvari i mikrobiološke aktivnosti) koji karakterizira sporiji rast i razvoj.

Učinkovitije korištenje rezervi vode i hranjiva

Inače, po kemijskom sastavu radi se o NP 10:45+5% S+2% Zn proizvodu koji je obogaćen posebnim dodatkom koji sprječava reakciju fosfora u tlu. Razlog tome je i činjenica vezana za jednu od ključnih uloga tog elementa, a koja utječe na razvoj korijenovog sustava koji biljkama osigurava komparativnu prednost kako u odnosu na netretirane tako i na korjenaste kulture.

Važno je napomenuti i ulogu cinka koji sudjeluje u sintezi biljnih hormona, a njihov utjecaj je presudan za usjeve. Brz i energičan porast, pojašnjavaju stručnjaci kompanije nadalje, naročito u prvim fazama vegetacije je jedan od ključnih faktora koji omogućuje ne samo povećanje prinosa nego i njegovu veću stabilnost, što je svakako imperativ u klimatski izuzetno varijabilnim godinama koje prate današnju poljoprivrednu proizvodnju.

Bitno svojstvo mikrogranuliranog NutriBOOST gnojiva je veličina granula (0,5-1,2 mm) i visoka vodotopljivost prisutnih hranjiva. S granulama ove veličine (25-30 puta ih ima više u 1g u odnosu na standardnu) postiže se daleko bolja distribucija u redu što u kombinaciji s visokom vodotopljivosti omogućava znatno efikasnije usvajanje odnosno difuziju primijenjenih hranjiva. Ovo je posebno važno u kritičnim fazama razvoja biljke kad je brzo i učinkovito usvajanje neophodno.

Upotreba NutriBOOST-a omogućava usjevima daleko učinkovitije iskorištavanje postojećih rezervi vode i hranjiva pogotovo iz dubljih slojeva zemlje. One su ključne u ostvarivanju genetskih potencijala uzgajanih biljaka, ali isto tako i u smanjenju oscilacija u visini prinosa osobito u klimatski različitim godinama, zaključuju.

Za više informacija obratite se na jedan od niže navedenih kontakata.

Djelovanje mikrogranuliranog gnojiva NutriBOOST pogledajte u videu: 


Tagovi

Elixir Zorka NutriBOOST Kompleksna mineralna gnojiva Veći prinosi Stresni uvjeti Fosfor Cink


Autor

Srđan Bekrić

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede (smjer zaštite bilja I prehrambenih proizvoda). Zaposlen u Elixir Agraru u sektoru Marketinga na poziciji “Senior Produkt Menadžer za INO tržište.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]