Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sjetva kukuruza
  • 14.04.2024. 07:30

Koliko gusto sijati kukuruz i o čemu to ovisi?

Sjetvena norma mora uvažiti očekivani broj biljaka nakon nicanja, a što ovisi o namjeni koju kukuruz ima, sorti i okolišnim uvjetima

Koliko gusto sijati kukuruz i o čemu to ovisi?
Foto: Depositphotos/bondvit
247
42
0

Iako ima onih koji su kukuruz već posijali, optimalni rokovi sjetve za ovu žitaricu su od druge dekade travnja pa do kraja mjeseca. No, u pravilu se sije kada se temperatura tla ustali na 10 - 12°C.

Pritom treba voditi računa o gustoći sjetve koja je vrlo bitan parametar. Sjetvena norma mora uvažiti očekivani broj biljaka nakon nicanja, odnosno gustoću populacije po jedinici površine, a što ovisi o svrsi koju kukuruz ima, sorti i okolišnim uvjetima.

Koja su opća pravila?

Opća pravila govore da se manji broj biljaka preporučuje kod kukuruza koji se uzgaja za zrno te kod kasnijih sorti, kao i kod uzgoja na slabijim, laganim tlima koja su sklona suši, navodi Farmer.

Gušća sjetva se primjenjuje kada je glavni cilj uzgoja postizanje visokog prinosa zelene i suhe tvari, često za silažu ili bioplin. Za nju se možete odlučiti i kod uzgoja sorti ranijeg dozrijevanja ili kod uzgoja na kvalitetnijm tlima koja će moći podnijeti veći broj biljaka po jedinici površine.

Dakle, preporuke se kreću u širokom rasponu, od 7 do 14 biljaka/m2, odnosno od 70 do 140 tisuća kom/ha. Uz razvoj tehnologije posljednjih godina, varijabilnu gustoću sjetve kukuruza, temeljenu na potencijalu položaja, na pjeskovitim tlima moguće je smanjiti ispod 70 tisuća biljaka po hektaru bez straha od smanjenja prinosa. Primjerice, u SAD-u, u toplim i suhim krajevima bez mogućnosti navodnjavanja usjeva, sjetvena norma iznosi 40-55 tisuća zrna/ha.

Što s gubitkom tijekom klijanja i nicanja?

Zbog mogućih gubitaka tijekom klijanja i nicanja, može se dodati 5 do 10% više sjemena prilikom sjetve, uzimajući u obzir sposobnost klijavosti, kvalitetu sjemenskog materijala i okolišne uvjete.

Dakle, ako planiramo konačnu gustoću sjetve od 100 tisuća biljaka po hektaru, sijemo 105-110 tisuća zrna/ha, za gustoću od 80 tisuća biljaka/ha sijemo 84-88 tisuća tisuća zrna/ha. Međutim, neki izvori tvrde da u današnje vrijeme visokokvalitetnog sjemena i profesionalnih tehnologija sjetve, povećanje planirane norme nije potrebno.

Opća pravila

Uzgajivači i distributeri obično daju preporučenu gustoću sjetve za određenu sortu kukuruza pa je najbolje savjetovati se s njima, a ovo su opće smjernice:

Rana sorta

Namjena upotrebe

Zrno-klip mix (CCM)

Silaža

FAO do 200 - rane sorte

10-12 kom/m2

11-13 kom/m2

FAO 200-240 - srednje rane sorte

9-11 kom/m2

10-12 kom/m2

FAO 250-290 - srednje kasne sorte

8-10 kom/m2

9-11 kom/m2

FAO od 290

7-9 kom/m2

8-10 kom/m2

Ovisno o namjeni uzgoja:

Namjena uzgoja

Broj biljaka po m2

Razmak zrna u redu (cm) uz međuredni razmak od 75 cm

Zrno

7

19,0

7,5

17,6

8

16,7

Zrno/silaža

8,5

15,7

9

14,6

9,5

14,0

Silaža

10

13,0

12

11,1

14

9,5

Kakva su vaša iskustva, pišite nam u komentaru ispod teksta.


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Tagovi

Sjetva kukuruza Gustoća sjetve Opća pravila Sjetvena norma Kukuruz Uzgoj kukuruza


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Berba maslina u Hercegovini privodi se kraju. 🫒🫒🫒 Ova godina donijela manji urod, ali bolju kvalitetu nego lani. Školske sestre franjevke iz Bijelog polja kod Mostara, uzgajaju čak 3500 stabala maslina, na 15 hektara. Njihovo ulje je poz... Više [+]