Pretraga tekstova
Unošenjem krečnog materijala smanjuje se kiselost, a istovremeno se onemogućava dalji razvoj gljivica koje ne podnose novu sredinu, objašnjava dipl. ing. Snežana Stojković - Jevtić.
Kalcizacija je postupak kojim se popravlja i poboljšava pH vrijednost zemljišta. Može se obavljati tokom cijele godine, ukoliko na zemljištu nema usjeva. Ipak, najpogodnije vrijeme je odmah nakon žetve strnina, odnosno u vrijeme zaoravanja strništa.
"Pod uticajem krečnog materijala, zemljište podliježe velikim promjenama, i potrebno je izvjesno vrijeme da se život u zemljištu prilagodi novim uslovima. Na prvom mjestu tu je riječ o promjeni mikroflore. U zemljištu koje je kiselo, nema dovoljno korisnih bakterija. Uglavnom su zastupljene gljive kojima odgovara kisela sredina. Unošenjem krečnog materijala smanjuje se kiselost, a istovremeno se onemogućava dalji razvoj gljivica koje ne podnose novu sredinu", objašnjava dipl. ing. Snežana Stojković - Jevtić.
Dodaje da su novi uslovi pogodni za razvoj korisnih bakterija u zemljištu. Međutim, da bi se razvile u dovoljnom broju, potrebno je duže vrijeme. Đubrenjem stajnjakom i uopće unošenjem organske materije, bakterije se ubrzano razmnožavaju. Krečni materijal se ne rastura dok se usjevi ne sklone.
"Ako se kalcizacija obavlja odmah poslije žetve, zemljište ostaje obično slobodno sve do proljeća, kada se sijju okopavine. U tom slučaju od kalcizacije do sjetve prođe oko devet meseci, što je dovoljno da se procesi u zemljištu odigraju i da novi usjevi ne trpe nikakve posljedice uslijed promjena koje izaziva unošenje krečnog materijala u zemljište", zaključuje Stojković - Jevtić.
Tagovi
Kalcizacija Snežana Stojković - Jevtić Stajnjak Korisne bakterije Krečni materijal Gljivice PH zemljišta
Autorica
Više [+]
Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
Nije baš "od igle do lokomotive", ali je od metle do traktora 🧹🚜 Mostarski sajam ponudio za svakog po nešto, traje do subote, 12. aprila, i prva dva dana vrvi od posjetilaca.