Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prskalica
  • 19.02.2023. 07:30

Kako pripremiti i očistiti prskalicu za proleće?

Prvo tretiranje pomoću prskalice je pred nama. Pregledajte sve delove kako bi učinak prskanja bio što bolji. Šta još treba da uradite?

Foto: Depositphoto/fotokostic
  • 347
  • 44
  • 0

Uskoro će vreme za prvo tretiranje useva protiv bolesti, a onda i štetočina, a uspeh ovog posla zavisi od toga kako smo pripremili i podesili prskalice. Ako su optimalno podešene, povećaćemo efikasnost korišćenih sredstava za zaštitu bilja, sačuvati životnu sredinu, smanjiti zanošenje i količinu primenjenog sredstva i broj prohoda, što nije zanemarljivo. 

Osim toga, što bolje pripremimo uređaj, to će nas kvalitetnije i duže služiti.

Pregledajte sve delove

Prvo je potrebno proveriti ispravnost delova koji omogućavaju nesmetan rad, a to se odnosi na: kardan, manometar, rezervoar, pumpe, creva visokog pritiska, filtere, ventile, regulatore i dizne.

Prekontrolišite nivo ulja u pumpi, a po potrebi ga dolijte. Proverite da li su pumpa i ventili ispravni, a zatim pregledajte razvodnik i manometar kojim podešavamo pritisak što ima veliki uticaj na efikasnost prskanja.

Očistite prskalicu

Ako u jesenjem periodu niste očistili prskalicu, učinite to sada. Samo će čist i podešen uređaj omogućiti dobru primenu sredstava. 

Rezervoar treba da je čist. Operite ga prvi put da nema vidljivog taloga. Odradite trostruko ispiranje i upotrebite sredstvo za čišćenje rezervoara na bazi deterdženta. Sva creva i vodove treba takođe dobro isprati. Pregledajte dizne, isperite ih, zamenite dotrajale i promenite veličinu kako bi dobili odgovarajuće veličine kapljica.

"Dizna" je najvažniji element prskalice: Koliko je često menjati?

Kod savremenih prskalica svaka dizna je zasebna sekcija koja na svakih 0,5 m ima kontrolu prskanja i mogućnost pojedinačnog isključenja, odnosno uključenja. U ovom slučaju veliki je značaj navigacije koja sprečava zanošenje i preklapanje tokom obavljanja rada.

Kalibracija

Obavite kalibraciju kada ste obezbedili ispravan rad svih delova. Upotrebite čistu vodu. Preciznost tretiranja i efikasnost primenjenog sredstva zavise od veličine kapljice, a na to utiče pritisak i tip dizni. Što je pritisak veći, to su kapljice manje. Svaka promena u pritisku delovaće na odstupanje od tretmana. Manje kapljice duže putuju i lakše ih odnosi vetar.

Osim pritiska, na veličinu kapljica i zanošenje deluju dizne. Njihov dobar izbor pomoći će u održavanju ravnoteže između rezultata prskanja i odstupanja u zavisnosti od namene.

Pesticidi: Pravilna primena, mešanje formulacija i šta u slučaju trovanja?

Prilikom montiranja, prskalica se kači na traktor, a pomoćni lanci na bočnim stranama treba da budu podjednako zategnuti. Oni daju stabilnost i nema zanošenja  prilikom rada.


Tagovi

Poljoprivredne prskalice Montiranje prskalice Priprema prskalice Čišćenje prskalice Dizne Prolećno prskanje


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.