Pretraga tekstova
Da bismo odredili vrste, količine i vrijeme upotrebe mineralnih đubriva na obradivim površinama, važno je da poznajemo i proanaliziramo nekoliko parametara.
Da bismo odredili vrste, količine i vremena upotrebe mineralnih đubriva na obradivim površinama, važno je da poznajemo i proanaliziramo nekoliko parametara kao što su:
Kako objašnjava diplomirani inženjer poljoprivrede Dobrivoje Popović, postoji nekoliko bonitetnih tipova zemljišta, uglavnom srednje plodnog, kao i srednje teškog za osnovnu obradu i predsjetvenu pripremu. On dodaje da su ta zemljišta kisele i jako kisele reakcije. Zemljište je slabo osigurano fosforom, sa srednjim sardžajem azota, bogata i jako bogata kalujumom. S druge strane, humusa ima u nekim srednjim ili siromašnijim količinama, dok je vodni režim na donjim granicama prema potrebama uzgajanih biljaka.
Predhodni parametri određuju sljedeći pristup biljnoj proizvodnji:
Diplomirani inženjer poljoprivrede Bogdan Garalejić dodaje da se na kiselim zemljištima može koristiti MAP kao melirativno đubrivo u slučaju da su vrijednosti analize ispod 10 mg/100g ili 100ppm s tim da se kod pH ispod 5,5 preporučuje dodavanje CaO u količini od 5,25 kg/1 kg unetog P2O5 ili za 52 kilograma / P2Og iz MAP-a (11:52) unijeti 273 kilograma CaO po 1 ha.
On napominje da su analize u posljednjih nekoliko godina pokazale da se na zemljištima ispod pH 6,5 može koristiti MAP za popravak sadržaja fosfora. Analiza, to jest ekstrakcija za AL metodu gdje su pH zemljišta ispod 7, daje dobre pokazatelje sadržaja fosfora u zemljištu. Pri tome treba voditi računa da je na zemljištima, glinovitim, kao što su smonica i gajnjača, potrebno unijeti fosfor i kalijum i bez obzira na visoke vrijednosti u analizi zato što se oni ne mogu iskoristiti zbog tipa sekundarnih minerala gline, ilit i kaolinit, koji P i K drže čvrsto vezane za čestice zemljišta tj. unutar kristalne rešetke glinenih minerala.
Izvori
Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije
Tagovi
Đubrenje Zemljište Analiza Plodnost Kiselost Bogran Garalejić Dobrivoje Popović
Autor
Više [+]
Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
poceo otkup jedne od najcijenjenih gljiva među beračima iste.
tekst- soon :)
Jasmin Hodžić
prije 2 tjedna
Slažem se za ukus, a na tom području ih ima najviše na našem kantonu ! 😇 Slažem se za ukus, a na tom području ih ima najviše na našem kantonu ! 😇
Danijela Plavšić
prije 2 tjedna
Smčak, šmrljci...kako sam samo slabo oko imala nekad 80-tih tražeći ih u selima po dno Vlašića, dok rodica pronađe pet ja tek jednu, a tek ukus Više [+] mmm...meni su sve gljive ljepše od bilo kog pečenja...prava gljivarka :)