Pretraga tekstova
Grinje kao štetočine soje obično u većoj mjeri nalazimo u ljetnom periodu kada imamo visoke temperature (25 - 30ºC) i vrijeme koje pogoduje razvoju ovih štetočina.
Larve i odrasle grinje sišu biljne sokove sa naličja listova, što se na gornjoj strani listova ispoljava u vidu nepravilno rasutih srebrnastobelih pjega. Kada se grinje prenamnože, sve lišće, pa i čitave biljke pokrivene su i zapredene finom paučinom. Značajnija oštećenja se prvo ispoljavaju na krajevima (ivicama) parcela i šire se prema unutrašnjosti usjeva.
Jače napadnute biljke zaostaju u porastu, imaju manji broj mahuna, sitnija zrna i brže sazrijevaju.
Prag za sprovođenje tretiranja protiv pauka je kada na jednom listu soje nađemo oko pet grinja (najčešće tokom jula i avgusta).
Štetočine prezimljavaju u stadijumu zimskih ženki ispod opalog lišća, pod ispucalom korom raznih drvenastih biljaka i na drugim skrovitim mjestima. U proljeće (kraj marta i u aprilu) ženke napuštaju mjesta prezimljavanja, hrane se korovima, a potom prelaze na gajene biljke.
Grinje imaju šest do 13 generacija godišnje. Najjače napadaju soju tokom avgusta, najčešće u prvoj polovini mjeseca. Ove godine zbog obilnih padavina i visokih temperatura pojavile su se ranije.
Grinje se uspješno suzbijaju specifičnim akaricidima na bazi aktivne materije abamektin 0,03 - 0,05 posto, fenpiroksimat 0,05 - 0,1 posto, heksitiazoks 0,3 - 0,5 l/ha i dr.
Imajući u vidu uslove u kojima se trenutno nalazimo, a koji izuzetno pogoduju razvoju grinja, u narednom periodu se može očekivati intenzivnija pojava grinja i uočljivijih simptoma na parcelama soje. Pored odraslih jedinki može se na soji vidjeti i prisustvo jaja, a prisutne su i larve ovih štetočina.
Potrebno je obaviti dva do tri prskanja soje u razmacima sedam do 10 dana. Ne treba tretirati cijele površine soje već samo ivični pojas, gdje se napad štetočine prvo uočava.
Tagovi
Štetočine soje Grinje Simptomi i štete Suzbijanje grinja Obična grinja Atlantska griga
Autor
Više [+]
Diplomirani inženjer agronomije, specijalizovan za voćarstvo, vinogradarstvo, ratarstvo, povrtarstvo i fitomedicinu.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!