Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Petrokemija
  • 24.09.2020. 16:30

Jesensku gnojidbu okopavina provedite s osnovnom obradom tla

Osnovnu gnojidbu okopavina preporučuje se provesti zajedno s osnovnom obradom tla kako bi se stvorili povoljni uvjeti za razvoj i postigli visoki prinosi kukuruza, soje, suncokreta, šećerne repe, krumpira.

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 1.231
  • 368
  • 0

Stigla nam je jesen, kada se obavljaju brojni radovi u poljima, među kojima je i osnovna gnojidba okopavina. Preporučuje se provesti ju zajedno s osnovnom obradom tla kako bi se stvorili povoljni uvjeti za razvoj i postigli visoki prinosi kukuruza, soje, suncokreta, šećerne repe, krumpira. Jesenskom obradom stvara se povoljna struktura tla, potiče biološka aktivnost i biljna hraniva čine pristupačnijima.

Stručnjaci tvrtke Petrokemija ističu kako se ovakvom obradom popravljaju prvenstveno fizička, kemijska i biološka svojstva tla te se omogućuje stvaranje zalihe vlage, koja može biti presudna u razdobljima suše tijekom vegetacije. Dubokim oranjem u jesen povećava se volumenom obrađenog tla i raste unos količine gnojiva čime se postiže veća učinkovitost obrade i gnojidbe u smislu povećanja plodnosti i prinosa uzgajanih kultura, posebice na manje plodnima.

Raspodjela i akumuliranje osnovnih hraniva i vode po dubini oraničnog sloja

Mineralna gnojiva, pojašnjavaju iz ove tvrtke, ravnomjerno raspodijeljena po površini i unesena u osnovnoj obradi značajno utječu na:

  • njihovu raspodjelu i ravnomjernu dostupnost hraniva u zoni budućeg korijenovog sustava,
  • zaoravanje veće količine gnojiva u donjoj zoni oraničnog sloja što omogućuje biljkama bolje iskorištenje hraniva tijekom sušnog perioda u vegetaciji.

"Gnojidbom pred osnovnu obradu unosi se jedna polovina do dvije trećine planiranih potreba biljke za fosforom i kalijem te mali dio potreba za dušikom jer se uslijed njegove velike mobilnosti u tlu najveće količine tog elementa unose u proljeće tijekom vegetacije", savjetuju iz Petrokemije.

Cilj unosa fosfora i kalija u obliku kompleksnih NPK ili PK formulacija pod brazdu, pri jesenskoj obradi, dodaju, ima zadatak da se donji sloj obogati ovim slabo pokretljivim hranivima. Manja količina dušika koja se unosi u obliku složenih NPK mineralnih gnojiva i Uree ima ulogu aktivacije mikroflore tla na razgradnju organskih ostataka, čime se povećava plodnost oraničnog sloja.

Aktivacija mikroflore tla 

"Jesenska gnojidba zajedno s obradom omogućuje raspodjelu i akumuliranje osnovnih hraniva (fosfor i kalij) i vode po dubini oraničnog sloja. To je posebice bitno u proizvodnji okopavina kada dođe do isušivanja površinskog sloja zemljišta uslijed manjka oborina i povišene temperature u fazi nalijevanja zrna", naglašavaju. 

Gnojidbom pred osnovnu obradu tla unosi se jedna polovina do dvije trećine planiranih potreba biljke za fosforom i kalijem, te mali dio potreba za dušikom.

Dodaju kako se veće količine hraniva u proizvodnji okopavina dodaju primjenom mineralnih gnojiva pri jesenskoj osnovnoj obradi. Naime, ona sadrže pristupačne oblike hraniva koji se po kemijskom sastavu ne razlikuju od pristupačnih oblika iz tla, stoga ih biljke lako usvajaju.

cs
Gnojidbu mineralnim gnojivima provedite u jesen na težem glinastom tlu ili u rano proljeće na lakšem pjeskovitom tlu (foto: Jumpstory)

Gnojidba mineralnim gnojivima u osnovnoj obradi tla okopavina obavlja se u jesen na težem glinastom ili u rano proljeće na lakšem pjeskovitom tlu i na plavnim područjima. Njihova količina u gnojidbi svih poljoprivrednih kultura, pa tako i okopavina određuje se na osnovi analize plodnosti, potrebama biljke za pojedinim hranivima i planiranom prinosu ili urodu.

Odredite gnojidbu prema vrsti te analizi plodnosti

U osnovnoj gnojidbi primjenjuju se formulacije koje sadrže više fosfora i kalija, a manji udio dušika, kao što su kompleksna mineralna gnojiva Petrokemije: NPK 7-20-30 ili PK 20-30 u količini 400-700 kg/ha. Okopavine i druge poljoprivredne kulture proizvode se u plodoredu te ukoliko zaostane žetvenih ostataka prethodne kulture potrebno ih je zaorati prije osnovne obrade.

"Prije zaoravanja žetvenih ostataka preporuča se primjena dušičnih gnojiva UREA u količini 100-125 kg/ha ili UAN u količini 120-150 l/ha kako bi se smanjila dušična depresija, koju mogu uzrokovati mikroorganizmi tla prilikom mineralizacije svježe organske tvari", upozoravaju stručnjaci.

Za više informacija, obratite se tvrtki Petrokemija na jedan od niže navedenih kontakata ili na besplatni broj telefona 0800 647 647.


Tagovi

Petrokemija Jesenska gnojidba Osnovna gnojidba Fosfor i kalij Gnojidba okopavina Urea UAN NPK


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.


Partner

Petrokemija d.d. tvornica gnojiva

Aleja Vukovar 4, 44320 Kutina, Hrvatska
e-mail: prodaja@petrokemija.hr web: http://www.petrokemija.hr