Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hrvatski model izravnih plaćanja
  • 05.08.2014. 17:45

Je li ovo kraj klasičnog ratarstva?

Novi modelom profitirat će mljekari, proizvođači goveđeg i telećeg mesa, ovaca, koza, šećerne repe te voća i povrća, ali i ekološki te proizvođači integrirane proizvodnje i stočari.

Foto: depositphotos.com
  • 791
  • 86
  • 0

Reforma zajedničke poljoprivredne politike – Hrvatski model izravnih plaćanja za razdoblje 2015. - 2020. koji je Vlada RH usvojila i poslala na prihvaćanje u Europsku komisiju, trebao bi dati odgovore na brojna pitanja, a jedno od njih je i što proizvoditi kako bi bili konkurentni i umjesto najčešćih minusa u konačnici ostvarili i pozitivne financijske razultate na kraju poljoprivredne godine.

Prema ministru poljoprivrede, Tihomiru Jakovini, Hrvatskoj će na ovaj način u spomenutom razdoblju na raspolaganju biti maksimalno 2,5 milijardi eura, od čega će 1,5 milijardi ili 60 % biti osigurano iz EU proračuna. Najviše bi trebali dobiti oni koji će se baviti uzgojem određenih vrsta voća i povrća.

Veće potpore za dodane vrijednosti

Dosadašnji sustav izravnih plaćanja temeljen je po grlu ili površini pa su tako i isplaćivani poticaji, dok je sada prijedlog povećati potpore za proizvodnje koje su izloženije kao sektori ili značajnije zbog dodane vrijednosti. Poticat će se proizvodnja mlijeka, goveđeg i telećeg mesa, ovaca, koza, šećerne repe, te voća i povrća. Dodatni poticaji odnosit će se i na male i srednje poduzetnike koji raspolažu površinom gospodarstva do 20 ha.

Klasični će ratari prema ovome imati samo osnovno plaćanje i regionalnu omotnicu.

Povrtlari će imati 500 eura više po hektaru, voćari 350 eura, a proizvođačima šećerne repe pripast će dodatnih 290 eura po hektaru. Na svoje će doći i ekološki te proizvođači koji se bave integriranom proizvodnjom i stočarstvom.

Mislilo se i na mlade poljoprivrednike pa je za one mlađe od 40 godina osigurano 9,5 milijuna eura posebnih potpora. Dodatna plaćanja pripast će im ukoliko se njihova gospodarstva nalaze na područjima s posebnim ograničenjima, a to je gotovo 52 % teritorija Republike Hrvatske.

Foto: depositphotos.com


Povezana biljna vrsta

Šećerna repa

Šećerna repa

Sinonim: - | Engleski naziv: Sugar beet | Latinski naziv: Beta vulgaris var. saccharifera

Šećerna repa je industrijska biljka koja se uzgaja za proizvodnju šećera, zbog visoke koncentracije saharoze u njezinom zadebljanom korijenu. Iz šećerne repe se dobije 16%... Više [+]

Tagovi

Reforma ZPP Izravna plaćanja Financijski rezultati Europska komisija Poljoprivrednici Ratari Dodana vrijednost Proizvodnja Voće Povrće Šećerna repa Mlijeko Goveđe i teleće meso Ovce Koze Povrtlari Poticaji Mladi poljoprivrednici Gospodar

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.