Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište uljarica
  • 29.10.2022. 07:30

Cene uljane repice dostigle najviši iznos, kako stoji soja?

Za tonu uljane repice potrebno je 657 evra. Porasla je i cena soje.

Foto: Depositphotos/hansgwprinsen
  • 258
  • 21
  • 0

Od početka avgusta cena uljane repice je dostigla najviši iznos. Agrarheute izveštava da je porasla za 11,50 evra/t i sada je za tonu potrebno izdvojiti 657 evra.

Vodeće cene repice pale su u pretprodajnoj trgovini, a iznosile su 920 CAD/t ili ekvivalentno 681 evra/t, što je više od vrednosti na MATIF-u.

Cene soje su porasle u tekućem trgovanju na 507 evra/t.

Veća potražnja

Zbog veće potražnje iz regionalnih uljara i sve veće međunarodne potražnje porasle su cene u Kanadi. 

"Time jača konkurentnost evropske uljane repice na domaćem tržištu, a istovremeno se suzbija uvoz", ocjenjuju analitičari Agrarhuete-a.

Malezijskoj i indonežanskoj proizvodnji palmi u narednim mesecima preti fenomen La Ninja, a malezijski izvoznici potvrđuju nastavak izvoza palminog ulja. Cene biljnog ulja su na stabilnom nivou.

Velika potražnja industrije biogoriva

Cene uljane repice su porasle u protekloj sedmici pod uticajem potražnje industrije biogoriva u Evropi i niskih zaliha. Prošle nedelje registrovana je pošiljka od 40.000 tona u SAD, što potvrđuje veoma jaku konkurentnost evropske, u odnosu na drugo poreklo.

Novi USDA izveštaj o napretku žetve soje u SAD bila je 80 odsto završena prošle sedmice, u poređenju sa prosekom od 67 odsto u poslednjih pet godina. Na evropskom tržištu cena i dalje raste, a rastu i u SAD. Dolar je pao, a to je povećalo očekivanje za poboljšanje izvozne potražnje za američkom sojom.

Manjak kukuruza zbog suše nadoknadiće onaj iz uvoza

Dugotrajni nizak vodostaj na Misisipiju prebacio je američki izvoz soje i žitarica sa obale Meksičkog zaliva u luke na severozapadu i jugu Pacifika, rekao je Greg Hekman, generalni direktor trgovca žitom Bunge. To utiče na izvoznu sposobnost američkog tržišta.


Tagovi

Cene uljane repice Cena soje Tržište uljarica Žetva Uljare


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.