Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Produktna berza
  • 14.07.2017. 15:20

Cena soje na trogodišnjem maksimumu

Od početka nedelje soja je imala pozitivan cenovni trend. Cena se kretala u rasponu od 53,50 do 54 dinara bez PDV-a. To je ovosezonski maksimum, a ujedno i najviša cena soje od septembra 2014. godine.

  • 1.834
  • 105
  • 0

Tokom protekle nedelje najizraženiji cenovni rast na Produktnoj berzi zabeležilo je zrno soje. Ona se nalazi se na najvišem cenovnom nivou u poslednja 34 meseca. Ukupno je preko berze prometovano 770 tona robe. To je za 61,73% manje u odnosu na prošlu sedmicu. Novčana vrednost prometa iznosila je 24.728.260 miliona dinara, što predstavlja pad od 34,10%.

Cena soje 53,83 dinara bez PDV-a

Od početka nedelje soja je imala pozitivan cenovni trend. Cena se kretala u rasponu od 53,50 do 54 dinara bez PDV-a, a nedeljni ponder iznosi 53,83 din (59,22 din/kg sa PDV-om). U odnosu na prošlu sedmicu rast iznosi 14,14%. Gore pomenuta cena od 54 dinara predstavlja ovosezonski maksimum, a ujedno je i najviša cena od septembra 2014. godine.

Cena pšenice 17,50 dinara bez PDV-a

Pšenica takođe beleži pozitivan trend. Cena hlebnog zrna je iznosila 17,50 din (19,25 din/kg sa PDV-om). To je za 3,70% više nego prošle nedelje. Manje zasejane površine i nepovoljni vremenski uslovi su za posledicu imali pad novog roda, što je već u toku žetve dovelo do rasta cene pšenice, a taj rast je nastavljen i ove nedelje.

Cena stočnog ječma 16,12 dinara bez PDV-a

Svoj ovosezonski pik je zabeležio i stočni ječam. Sa početne cene od 13,50 dinara bez PDV-a, koliko je vredeo na samom početku žetve, ječam je u berzanskom trgovanju stigao do cene od 16,30 dinara, što je rast od 20,74% u periodu od mesec dana. Ovonedeljni ponder iznosi 16,12 din (17,73 din sa PDV-om), a to je nedeljni rast od 7,47%. S druge strane merkantilna raž rod 2017. je prometovana po ceni od 17 dinara (18,70 din/kg sa PDV-om).

PRODEX beleži rast

Rast berzanskih roba je uticao na rast berzanskog indeksa PRODEX, čija je vrednost 13. jula iznosila 210,18 poena, što je za 2,26 indeksnih poena više u odnosu na prethodnu sedmicu.

Stanje na berzi u Čikagu

U Čikagu u odnosu na prethodnu nedelju, pšenica je pojeftinila 4,55%, a kukuruz je pojeftinio 5,05%. Ministarstvo poljoprivrede Sjedinjenih Američkih Država je u svom mesečnom izveštaju optimistično ocenilo stanje useva u SAD, a to je naravno uticalo i na cene.

Foto: 1737576/Pixabay


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Više [+]

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Više [+]

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potiče iz Azije i vodeća je uljna i belančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i belančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i za... Više [+]

Ječam

Ječam

Sinonim: - | Engleski naziv: Barley | Latinski naziv: Hordeum vulgare L.

Ječam se uglavnom koristi kao stočna hrana jer poseduje visoku hranidbenu vrednost. U ishrani stoke ječam se koristi kao prekrupa (izmrvljeno zrno koje se koristi za dodavanje u... Više [+]

Raž

Raž

Sinonim: - | Engleski naziv: Rye | Latinski naziv: Secale cereale L.

Raž raste u severnim krajevima gde druge žitarice slabo uspevaju ili se uopšte ne mogu odgajiti. U našim uslovima u proizvodnji su ozimi kultivari jer su prinosniji. Sadrži... Više [+]

Tagovi

Produktna berza Cene Kukuruz Pšenica Soja Ječam Raž Novi Sad Srbija Čikago SAD PRODEX


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.


Partner

Produktna berza A. D.

Bulevar Oslobođenja 5, 21000 Novi Sad, Srbija
tel: +381 21 443 413, e-mail: office@proberza.co.rs web: http://www.proberza.co.rs/