Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Klinčić
  • 16.06.2025. 12:00

Žvakanje klinčića smanjuje probavne tegobe i snižava "loš" holesterol?

Mirisni pupoljak klinčića koristi se stoljećima u narodnoj medicini, a sada se vraća kao trend i rješenje za lošu probavu i holesterol. Koliko su te tvrdnje utemeljene?

Žvakanje klinčića smanjuje probavne tegobe i snižava "loš" holesterol?
Foto: shutterstock/Esteban Stroeder
27
0
0

Klinčić, začin bogat eteričnim uljima i antioksidansima postaje sve popularniji prirodni saveznik u očuvanju zdravlja. Sada je u centru pažnje zbog, kako kažu, utjecaja na probavne tegobe i holesterol.

Jer, "žvakanje samo jednog ili dva klinčića dnevno može ponuditi iznenađujući niz zdravstvenih dobrobiti", navodi se između ostaloga u članku kojeg je objavio portal jutarnji.hr.

food facts

Pitanje je je li riječ o korisnoj navici s pravim zdravstvenim prednostima ili tek o još jednom pomodnom savjetu?

Dr. sc. Eva Pavić, univ. spec. dipl. ing. kaže za portal foodfacts.news da nema studija na ljudima, ali da studija na životinjama sugerira da eugenol iz klinčića može smanjiti ukupni i LDL holesterol te povećati HDL, djelomično zahvaljujući antioksidativnom i hepatoprotektivnom djelovanju.

Potencijal postoji, ali…

Kako navodi, klinčić sadrži nekoliko bioaktivnih spojeva, a najvažniji među njima su spomenuti eugenol i fenolne kiseline.

"Eugenol je glavni fenolni spoj u klinčiću koji čini 70 – 90 posto eteričnog ulja, ima antimikrobno djelovanje, smanjuje nadutost i potiče lučenje probavnih enzima", objašnjava Pavić dodajući da s druge strane flavonoidi i fenolne kiseline poput kafeinske i ferulinske djeluju antioksidativno i protuupalno te mogu posredno utjecati na poboljšanje lipidnog profila i smanjenje oksidativnog stresa.

Prema njenim riječima, potencijalno možda može ublažiti probavne smetnje kao što su nadutost, žgaravica i loša probava zbog karinativnog djelovanja (smanjuje plinove i grčeve) jer eugenol opušta glatku muskulaturu probavnog trakta. U nekim radovima se navodi da može suzbijati rast bakterija koje stvaraju plinove i nadutost poput Escherichie coli, Helicobacter pylori.

FoodFacts
Može biti koristan dodatak prehrani, s naglaskom na umjerenu konzumaciju, ističe Pavić (Foto: E. Pavić)

Također, dodaje, stimulira probavne sokove jer može poboljšati razgradnju hrane i apsorpciju, ali isto tako kod osjetljivih osoba ili u većim količinama može izazvati iritaciju želučane sluznice.

Pavić navodi da snižavanje holesterola još uvijek nije dovoljno potvrđeno kod ljudi te da mehanizmi, uglavnom na životinjskim modelima, objašnjavaju to kroz antioksidativni učinak jer eugenol i flavonoidi smanjuju peroksidaciju lipida odnosno štite LDL holesterol od oksidacije - ključna faza ateroskleroze.

Tu je važno, ističe, i hepatoprotektivno djelovanje kroz poboljšavanje funkcije jetre koja je ključna u regulaciji holesterola, a isto tako utječu na enzime lipidnog metabolizma kroz inhibiciju HMG-CoA reduktaze.

Većina istraživanja je in vitro ili na životinjama, dok su kliničke studije na ljudima rijetke i male stoga možemo reći da klinčić ima naučno utemeljene fitokemijske potencijale, no nije zamjena za pravilnu prehranu, tjelesnu aktivnost i lijekove kod osoba s metaboličkim sindromom. "Može biti koristan dodatak prehrani s naglaskom na umjereno, ali samo kao dio ukupne promjene prehrane na bolje i redovne tjelesne aktivnosti", poručuje ova nutricionistica.

Studije provedene samo na životinjama

Dr. sc. Lidija Šoher s Prehrambeno - tehnološkog fakulteta Osijek kazuje da se osim primjene u kuhinji kao začin, sve više može naći i u obliku eteričnog ulja ili dodataka prehrani.

Eugenol se, pojašnjava, smatra sigurnim za upotrebu, a dozvoljeni dnevni unos iznosi do 2,5 mg/kg tjelesne mase. "Zbog toga se često dodaje proizvodima u prehrambenoj, farmaceutskoj i kozmetičkoj industriji", dodaje.

No, iako se sve više istraživanja bavi tematikom učinka eugenola na snižavanje masnoća u krvi, mehanizmi kojima on regulira lipidni metabolizam još uvijek nisu dovoljno razjašnjeni, ali su pokazala da može smanjiti nivo holesterola u krvi i usporiti stvaranje masti u jetri što upućuje na njegov zaštitni učinak protiv ateroskleroze i masne jetre.

FoodFacts
Začini poput klinčića imaju važno mjesto u svakodnevnoj prehrani, kaže nutricionistica Šoher (Foto: L. Šoher)

Također, rezultati istraživanja pokazuju da niža doza od 10 mg/kg pokazuje jači učinak od više doze (100 mg/kg) što se može objasniti mogućom toksičnošću pri višim dozama. "Ovakva reakcija poznata je kao hormeza, gdje male količine mogu imati pozitivan, a velike štetan učinak na zdravlje", objašnjava Šoher.

Navodi također da istraživanja na životinjama pokazuju moguće pozitivne učinke eugenola, ali da se zbog čestih korištenja visokih doza koje se u praksi teško mogu postići njihova primjena na ljude ograničena.

"S druge strane, koncept hormeze nas podsjeća na važnost umjerenosti i na to da je uravnotežena i raznolika prehrana ključna za zdravlje", zaključuje osječka nutricionistica napominjući da začini poput klinčića imaju bitno mjesto u svakodnevnoj prehrani te da je posebno važno kada se uzme u obzir sinergijsko djelovanje različitih spojeva koje unosimo hranom, jer oni zajedno mogu djelovati učinkovitije nego izolirano promatrane komponente.

Ovaj sok pripravak je za skidanje kilograma i detoksikaciju organizma?

Iz svega navedenog možemo zaključiti da je tvrdnja da žvakanje klinčića smanjuje probavne tegobe i LDL holesterol djelomično tačna. Naime, studije na životinjama sugeriraju da bi mogao postojati potencijal eugenola iz klinčića koji bi ublažio spomenute tegobe i stanja, ali studije na ljudima još uvijek ne postoje, pa ne možemo sa sigurnošću tvrditi da se radi o korisnom savjetu.


Tagovi

Začini Klinčić Eugenol Dodatak prehrani Eva Pavić Lidija Šoher LDL holesterol


Autorica

Suzana Jović

Više [+]

Magistra nutricionizma i znanosti o hrani. Ljubiteljica hrane i zaljubljenica u prirodu. Rado potiče svijest o važnosti pravilne i zdrave prehrane.


Partner

FoodFacts

Ul. Franje Kuhača 18, 31000 Osijek, Hrvatska
e-mail: info@foodfacts.news web: https://www.foodfacts.news/