Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hrana sa sela
  • 16.02.2022. 16:30

Zima na izmaku, ali košare sa sela bogate

Seoska domaćinstva koja se bave proizvodnjom hrane tokom cele godine imaju dobru ponudu svojih proizvoda. Zato uvek možemo kupiti, pekmez, ajvar, turšiju, med ili suhomesnate i mlečne proizvoda.

Foto: Jelena Lukić
  • 180
  • 53
  • 1

Industrijska proizvodnja hrane, koja prati i prilagođava se potrebama savremenog način života omogućila je veliku ponudu prehrambenih proizvoda tokom cele godine. Uprkos toj dobroj snabdevenosti, raznovrsnosti robe akcijskoj prodaji u velikim supermarketima domaći proizvodi zadržali su svoje značajno mesto kako kod seoskog tako i gradskog stanovništva.

Poljoprivrednici svoje različite proizvode tokom cele godine prodaju na kućnom pragu, pijacama, dostavom na adresu ili na manifestacijama. Ono što je sigurno jeste činjenica da se u većini seoskih domačinstava proizvodi voće, povrće, med, mlečni i  suhomesnati proizvodi za svoje potrebe obavezno, a višak se proda.

Narednih 90 dana cene osnovnih namirnica na nivou od 15. novembra

Tako se i tokom zimskih meseci može kupiti zimnica na pijaci ili u domaćinstvu onih koji na tradicionalan način kuvaju pekmeze, sokove, ajvare, a suhomesnate proizvode suše isključivo na bukovini. Pijačne tezge prepune su luka krompira, spanaća, kupusa, odlična je ponuda pasulja, a putem društvenih mreža proizvođači nude semena paprike, paradajza, lucerke.

Za jačanje imuniteta - med

Dvadesetjednogodišnji Jaroslav Parkanji iz sela Gložan, opština Bački Petrovac ovih dana prodaje med. Pčelinjak kao porodična tradicija broji oko 120 jakih društava, a Jaroslav u ponudi ima livadski, bagremov, lipov i med od uljane repice. Kako kaže za jačanje imuniteta oduvek se koristio med, a njegovi kupci najčešće traže bagremov i livadski, cena za bagremov i lipov je 1.000 dinara dok je med od uljane repice i livadski 800 dinara.

"Lipov med ima malo jači ukus, a od uljane repice se brže kristališe, a mnogi su navikli samo na tečan med u tegli. Med od uljane repice je izuzetno zdrav i pomaže kod problema sa urinarnim sistemom", kaže naš sagovornik i napominje da su tražene i propolis kapi kao i propolis u spreju - propolis u staklenoj bočici sa rasprskivačem.

Jako tražen propolis u spreju (foto: J.Parkanji)

Gazdinstvo Parkanji u prodaji ima i polen izuzetno zdrav pčelinji proizvod koji pakuju i do prodaje čuvaju u zamrzivaču. Svoje proizvode prodaju kod kuće i na obližnjim pijacama, a Jaroslav planira da se posveti i uzgojem matica.

Izazovna godina za golicu

Miroslav Vlček iz Padine ove zime prodaje semenke bundeve golice, osnovne sirovine za ulja, sirupe ili za grickanje. Godina mu baš i nije bila naklonjena, a kako kaže suša je uzela danak te je sa parcele od jednog hektara imao skroman rod od 150 kilograma semenki.

Uložio je u seme koje je prilično skupo, nekoliko hemijskih tretmana, kombajniranje, semenke je prao, sušio i sada ih prodaje.

Tikva golica - šansa za dobru zaradu

"Golice pakujem u platnene vrećice 20 do 30 kilograma i tako prodajem, kupci su isključivo oni koji se bave ceđenjem ulja", kaže naš sagovornik dodajući da računa da ako prethodna godina nije bila baš rodna ne znači da ova neće biti mnogo bolja.

U tegle i cimet i banane

Činjenica je da domaćice nemaju dovoljno vremena i uslova da naprave kvalitetnu zimnicu za svoju porodicu ali imaju mogućnost da baš takvu kupe obzirom da je ponuda tokom cele godine dobra i raznovrsna.

Radovan Kovačević iz Bačke Palanke na pijačnoj tezgi svakodnevno prodaje džemove, pekmeze, sokove pripremljene od najkvalitetnijih sastojaka, a pogledom na veliku tezgu gde su uredno poređane tegle i flaše sa jasnim etiketama reklo bi se pravo malo blago. Kupaca ima, kako kaže, jer je ponuda bogata.

Zimnica se još uvek naveliko kupuje (foto: R.Kovačević)

"Pripremamo domaće džemove od šljiva, krušaka, jabuka, dodajemo cimet, kombinujemo šljivu i čokoladu, imamo i džem od banana, kajsija, bundeve, maslačka, narandže, limuna. Interesantna je kombinacija kivija i banana. Cene se kreću od 350 do maksimalnih 600 dinara koliko košta tegla džema od šipuraka", objašnjava Kovačević i dodaje da u ponudi ima domaće voćne sirupe od višnje, jagode, zove, bagrema, aronije, a kupci imaju mogućnost da biraju obzirom da je ponuda raznovrsna.

Gotovo svi proizvodi iz domaće radinosti dostupni su i preko društvenih mreža, a proizvođači ih po narudžbini pakuju i šalju na adrese kupaca.


Tagovi

Zimnica Radovan Kovačević Propolis u spreju Miroslav Vlček Jaroslav Parkanji Seme golice


Autorka

Rada Milišić

Više [+]

Novinarka iz Bačke Palanke, član Društva novinara Vojvodine. Godinama prati dešavanja u agraru i stvaralaštvo, život i rad seoskih žena.