Na svijetu postoji više od 2.000 sorti hurmi, donosimo karakteristike nekih od najpoznatijih.
Hurma, poznata i kao datula, Phoenix dactylifera, voće je koje se već hiljadama godina cijeni zbog svojih nutritivnih vrijednosti i zdravstvenih koristi. Ova skromna voćka zauzima posebno mjesto u islamskoj tradiciji, posebno tokom mjeseca ramazana, kada je mnogi postači biraju kao prvi zalogaj pri iftaru (obroku s kojim se prekida post).
Potiču iz područja Bliskog istoka i sjeverne Afrike, gdje se tradicionalno uzgajaju u pustinjskim i polupustinjskim predjelima. Najveći proizvođači hurmi danas su:
Uspijevaju u toplim klimatskim uvjetima s puno sunca i minimalnom vlagom. Datulje se najčešće uzgajaju na plantažama palmi koje mogu doseći visinu i do 30 metara, a svaka palma može dati nekoliko desetina kilograma ploda godišnje.
Na svijetu postoji više od 2.000 sorti hurmi, evo nekih najpoznatijih:
Ajwa je tamna, gotovo crna hurma s mekom i slatkom teksturom. Posebno popularna u Saudijskoj Arabiji, smatra se blagoslovljenom i često se konzumira iz vjerskih razloga.
Medjool je poznata kao "kraljica hurmi", velika je, sočna i izrazito slatka. Često se koristi kao zdrava zamjena za slatkiše i prirodni izvor energije.
Deglet Noo je zlatnosmeđa hurma s čvršćom teksturom i blagim, orašastim okusom. Često se koristi u kuhanju, pecivima i slasticama.
Mazafati je iranska sorta koja se odlikuje tamnom bojom i izrazitom sočnošću. Idealna je za konzumaciju svježa.
Barhi su male, okrugle i svjetložute hurme koje se često jedu dok su još svježe, prije nego što potpuno dozru.
Zahidi je srednje slatka sorta s čvrstom teksturom i nižim sadržajem šećera, idealna za sušenje i preradu.
Osim vjerskog značaja, one imaju i brojne zdravstvene prednosti koje ih čine dobrim izborom za iftar. Sadrže prirodne šećere (glukozu, fruktozu i saharozu) koji organizmu pružaju trenutni izvor energije nakon cjelodnevnog posta.
Zbog bogatog sastava minerala poput kalija i magnezija, pomažu u vraćanju elektrolitske ravnoteže. Bogate su vlaknima koja doprinose zdravlju probavnog sistema i olakšavaju probavu. Sadrže vitamine A, K i B-kompleks, kao i antioksidanse koji jačaju imunitet.
Da bi zadržale svježinu i nutritivne vrijednosti, važno je pravilno ih skladištiti. Svježe se čuvaju u frižideru, gdje mogu trajati do nekoliko sedmica.
Suhe hurme čuvajte na suhom i tamnom mjestu u hermetički zatvorenim posudama. Na ovaj način mogu trajati i do godinu dana. Mogu se zamrznuti, što produžuje njihovu trajnost na nekoliko mjeseci bez gubitka kvaliteta.
Najjednostavniji način konzumiranja je onakve kakve jesu, posebno za iftar. U smoothiejima ih možete kombinirati s jogurtom, bananama i bademovim mlijekom za hranjiv napitak nakon posta. Možete ih dodati salatama, rižotima ili slatkim jelima poput kompota i kolača. Punjene bademima, orasima ili lješnjacima, hurme postaju još hranjiviji obrok.
Hurme nisu samo omiljene tokom ramazana. Vrhunski sportisti širom svijeta konzumiraju hurme kao prirodni energetski snack prije ili poslije treninga. Pružaju potrebnu energiju bez naglih oscilacija šećera u krvi, što je značajno za oporavak nakon napornih treninga.
Zašto Novak Đoković jede hurme? Evo 15 zanimljivosti o voću iz antičkih vremena
Kalij pomaže u smanjenju grčeva u mišićima i poboljšava oporavak mišićnog tkiva. Također, pomažu u održavanju hidratacije zahvaljujući sadržaju vode i elektrolita.
Bilo da postite, bavite se sportom ili jednostavno želite unaprijediti svoju ishranu, hurme su jednostavan i ukusan način da podržite zdravlje svog organizma.
Tagovi
Autor