Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Slatko blago
  • 28.02.2025. 09:00

Zašto su hurme nezaobilazne tokom posta?

Na svijetu postoji više od 2.000 sorti hurmi, donosimo karakteristike nekih od najpoznatijih.

Zašto su hurme nezaobilazne tokom posta?
Foto: Shutterstock/SelimBT
  • 274
  • 70
  • 1

Hurma, poznata i kao datula, Phoenix dactylifera, voće je koje se već hiljadama godina cijeni zbog svojih nutritivnih vrijednosti i zdravstvenih koristi. Ova skromna voćka zauzima posebno mjesto u islamskoj tradiciji, posebno tokom mjeseca ramazana, kada je mnogi postači biraju kao prvi zalogaj pri iftaru (obroku s kojim se prekida post).

Potiču iz područja Bliskog istoka i sjeverne Afrike, gdje se tradicionalno uzgajaju u pustinjskim i polupustinjskim predjelima. Najveći proizvođači hurmi danas su:

  • Saudijska Arabija: Dom jedne od najkvalitetnijih sorti - Ajwa.
  • Egipat: Najveći svjetski proizvođač hurmi, s bogatom raznolikošću sorti.
  • Iran: Poznat po sortama poput Mazafati i Piarom.
  • Irak: Ima dugu tradiciju uzgoja hurmi, posebno sorti Zahidi i Deglet Noor.
  • Ujedinjeni Arapski Emirati: Poznati po modernim plantažama i izvozu hurmi širom svijeta.
  • Tunis, Alžir i Maroko: Regija Magreba poznata je po sorti Deglet Noor, koja se često naziva "kraljicom svih hurmi".
muska ruka bere datulu sa stabla
Najčešće se uzgajaju na plantažama palmi (Foto: Shutterstock/Victor Jiang)

Uspijevaju u toplim klimatskim uvjetima s puno sunca i minimalnom vlagom. Datulje se najčešće uzgajaju na plantažama palmi koje mogu doseći visinu i do 30 metara, a svaka palma može dati nekoliko desetina kilograma ploda godišnje.

Najpoznatije sorte

Na svijetu postoji više od 2.000 sorti hurmi, evo nekih najpoznatijih:

Ajwa je tamna, gotovo crna hurma s mekom i slatkom teksturom. Posebno popularna u Saudijskoj Arabiji, smatra se blagoslovljenom i često se konzumira iz vjerskih razloga.

Medjool je poznata kao "kraljica hurmi", velika je, sočna i izrazito slatka. Često se koristi kao zdrava zamjena za slatkiše i prirodni izvor energije.

Deglet Noo je zlatnosmeđa hurma s čvršćom teksturom i blagim, orašastim okusom. Često se koristi u kuhanju, pecivima i slasticama.

Mazafati je iranska sorta koja se odlikuje tamnom bojom i izrazitom sočnošću. Idealna je za konzumaciju svježa.

Barhi su male, okrugle i svjetložute hurme koje se često jedu dok su još svježe, prije nego što potpuno dozru.

Zahidi je srednje slatka sorta s čvrstom teksturom i nižim sadržajem šećera, idealna za sušenje i preradu.

Primjena hurmi tokom posta

Osim vjerskog značaja, one imaju i brojne zdravstvene prednosti koje ih čine dobrim izborom za iftar. Sadrže prirodne šećere (glukozu, fruktozu i saharozu) koji organizmu pružaju trenutni izvor energije nakon cjelodnevnog posta.

Zbog bogatog sastava minerala poput kalija i magnezija, pomažu u vraćanju elektrolitske ravnoteže. Bogate su vlaknima koja doprinose zdravlju probavnog sistema i olakšavaju probavu. Sadrže vitamine A, K i B-kompleks, kao i antioksidanse koji jačaju imunitet.

Skladištenje i konzumacija

Da bi zadržale svježinu i nutritivne vrijednosti, važno je pravilno ih skladištiti. Svježe se čuvaju u frižideru, gdje mogu trajati do nekoliko sedmica.

Suhe hurme čuvajte na suhom i tamnom mjestu u hermetički zatvorenim posudama. Na ovaj način mogu trajati i do godinu dana. Mogu se zamrznuti, što produžuje njihovu trajnost na nekoliko mjeseci bez gubitka kvaliteta.

Najjednostavniji način konzumiranja je onakve kakve jesu, posebno za iftar. U smoothiejima ih možete kombinirati s jogurtom, bananama i bademovim mlijekom za hranjiv napitak nakon posta. Možete ih dodati salatama, rižotima ili slatkim jelima poput kompota i kolača. Punjene bademima, orasima ili lješnjacima, hurme postaju još hranjiviji obrok.

Koriste ih i vrhunski sportisti

Hurme nisu samo omiljene tokom ramazana. Vrhunski sportisti širom svijeta konzumiraju hurme kao prirodni energetski snack prije ili poslije treninga. Pružaju potrebnu energiju bez naglih oscilacija šećera u krvi, što je značajno za oporavak nakon napornih treninga.

Zašto Novak Đoković jede hurme? Evo 15 zanimljivosti o voću iz antičkih vremena

Kalij pomaže u smanjenju grčeva u mišićima i poboljšava oporavak mišićnog tkiva. Također, pomažu u održavanju hidratacije zahvaljujući sadržaju vode i elektrolita.

Bilo da postite, bavite se sportom ili jednostavno želite unaprijediti svoju ishranu, hurme su jednostavan i ukusan način da podržite zdravlje svog organizma.


Tagovi

Hurme Datule Phoenix dactylifera Mjesec posta Ramazan Skladištenje hurmi Konzumacija hurmi


Autor

Jasmin Hodžić

Više [+]

Diplomirani agronom s višegodišnjim iskustvom u proizvodnji voća i povrća, plastenička i organska proizvodnja.