Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zoonoze
  • 15.12.2024. 16:00

Zabilježen najveći broj slučajeva listerioze od 2007. godine - koji je razlog tome?

U fermentiranim kobasicama najviši nivo listerije, a salmonela je i dalje vodeći uzrok oboljenja, pa i smrti!

Zabilježen najveći broj slučajeva listerioze od 2007. godine - koji je razlog tome?
Foto: Shutterstock/ BalkansCat
  • 101
  • 24
  • 0

Došlo je do povećanja broja zabilježenih slučajeva zoonoza kod ljudi, uz istovremeno zabilježen blagi pad slučajeva zoonotskih bolesti prenesenih hranom, stoji u izvještaju kojeg je objavila Evropska agencija za sigurnost hrane (EFSA) i Evropski centar za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC).

Kako je prenijela Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, broj prijavljenih slučajeva listerioze kod ljudi (2.952) pokazao je stalni porast u razdoblju od 2019. do 2023. godine, dosegnuvši najviše nivoe od 2007. godine.

"Pretpostavlja se da je ovakva pojavnost bolesti povezana s činjenicom da 21,3 posto evropskog stanovništva čine pripadnici populacije starije od 65 godina", ističu te dodaju da se rizik od teških simptoma povećava u skladu s rastućom prevalencijom (ukupan broj oboljelih, op.a.) hroničnih bolesti povezanih sa starijom dobi.

U fermentiranim kobasicama najviši nivo listerije

Gotovi prehrambeni proizvodi (eng. ready-to-eat, RTE) poput hladno dimljenog lososa te različitih mesnih i mliječnih proizvoda su najčešći izvor zaraze. Najnoviji podaci pokazuju da je udio uzoraka iz kategorije RTE prehrambenih proizvoda koji prelaze granične vrijednosti sigurnosti hrane propisane za Listeriu monocytogenes u rasponu od 0,11 do 0,78, s najvišim nivoom prijavljenim za fermentirane kobasice.

Nadalje, u izvještaju je navedeno kako su kampilobakterioza i salmoneloza bile najčešće prijavljene zoonoze u EU-u. U 2023. godini bilo je prijavljeno 148.181 slučajeva kampilobakterioze, što je predstavilo značajno povećanje u odnosu na prethodno prijavljenih 139 225 slučajeva u 2022. godini.

Salmonela i dalje vodeći uzrok oboljenja, pa i smrti

"Trajna prisutnost salmonele u populaciji peradi naglašava potrebu za povećanom sviješću i kontinuiranom borbom protiv bolesti koje se prenose hranom", izjavio je Frank Verdonck, voditelj EFSA-inog Odjela za biološke opasnosti i zdravlje i dobrobit životinja.  

Pokazalo se kako je salmonela i dalje vodeći uzročnik oboljenja, hospitalizacija, ali i smrtnih ishoda među ostalim uzročnicima bolesti koje se prenose hranom, a najčešći izvori zaraze Salmonellom bili su jaja, proizvodi od jaja te meso peradi. 

"Integriranjem zdravlja ljudi, životinja i okoliša kroz strategiju "Jedno zdravlje", možemo bolje djelovati u sprječavanju širenja ovih bolesti i zaštititi javno zdravlje", poručila je Celine Gossner, voditeljica Odjela za nove i vektorske bolesti te bolesti koje se prenose hranom ECDC-u.

Pojasnili su kako se radi o višesektorskom pristupu koji ima za cilj uravnotežiti i optimizirati zdravlje ljudi, životinja, biljaka i njihovog zajedničkog okoliša, prepoznajući njihovu međusobnu povezanost.


Tagovi

Zoonoza Listerioza Fermentirane kobasice Kampilobakterioze Salmoneloza Jedno zdravlje EFSA HAPIH


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.