Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kiseli kupus
  • 05.12.2018. 18:15

Za šta sve može da se koristi rasol?

Danas u megamarketima i na pijacama možete da kupite već ukiseljene glavice kupusa, ali to nije to, jer nema rasola. Zato bi bilo dobro da sami kiselite kupus, jer ćete tada imati i ovu lekovitu tečnost.

Foto: Bigstock / rainbow33
  • 7.806
  • 92
  • 0

Čarobna tečnost od kiselog kupusa protiv mamurluka - njegovo veličanstvo rasol. Verovatno je svima poznato da je to sok od kiselog kupusa, koji se nalazi u buretu u koje je kupus stavljen radi ukiseljavanja. Sem što se koristi u lečenju posle proslava, njegova dejstva su veoma lekovita. Rasol može da se pije, kao i da se upotrebljava u pripremi raznih čorbica i variva.

Ova, kako je mnogi zovu, lekovita tečnost u sebi sadrži velike količine vitamina B, C, E, K i minerala poput fosfora, kalcijuma, kalijuma, sumpora, bakra, gvožđa, magnezijuma i cinka. Prepun je dobrih bakterija koje pomažu probavnom sistemu.

Osobama koje imaju problem sa probavom, preporučuje se da piju ovaj čarobni napitak, jer je odličan i za jačanje crevne flore.  Rasol je dobar za osobe koje pate od visokog krvnog pritiska, ali i oni kodi imaju arterosklerozu.  Mnogi ga koriste u lečenju reume, astme, čira na želucu i gihta.

Mnogi će reći da je odličan saveznik u borbi protiv mamurluka, ali njegovo dejstvo jača i imuni sistem, pa bi ga trebalo piti tokom zimskih meseci. Za vreme praznika i slava hidrira organizam i nadoknađuje ga izgubljenim elektrolitima.

Ukiselite kupus da biste imali rasol

Danas u megamarketima i na pijacama možete da kupite već ukiseljene glavice kupusa, ali to nije to, jer nema rasola. Zato bi bilo dobro da sami kiselite kupus, jer ćete tada imati i ovu lekovitu tečnost.

Ukoliko kiselite kupus, važno je odabrati glavice kupusa koje nisu trule, i mekane. Bitno je da kupus bude tvrd, sa što manje crnih i braon tačkica i delova. Trebalo bi da odstranite koren glavice pre nego ga stavite da se kiseli. Mnoge domaćice sa glavicama, stavljaju i rendani kupus koji je odličan za salatu, ali i domaćice početnice koje od njega mogu da prave otvorenu sarmu, podvarak i druga jela od ove zdrave namirnice. Preporuka je da se koristi Futoški kupus.

Kupus
Kiseljenje kupusa (Pinterest/Dragana Savicic)

Primera radi, na 25 kilograma kupusa, potrebno vam je oko oko pola kilograma soli, 10 do 15 listova lovora i dve kašičice bibera u zrnu. U bure poslažite red rendanog kupusa, pa red soli sa začinima. Zatim stavite glavice, pa opet rendani, i tako u krug. Sve to dobro sabijajte, da bi kupus pustio sok. Glavice kupusa ne nabijajte previše, kako ne biste oštetili listove.

Kupus prekrijete krpom, na koju se kasnije stavite drveni poklopac i kamen dovoljno težak da čvrsto pritisne kupus. Bure se prekrije stolnjakom i ostavi tri do pet dana.

Nakon toga kamen se izvadi, a ako je potrebno doliva se slana voda. Stavlja se nova krpu i čist poklopac i kamen. Svakih nedelju dana postupak se ponavlja, a siva korica od plesni, ako je ima, ukloni se sa kupusa. 


Tagovi

Rasol Kiseli kupus Kako ukiseliti kupus Futoški kupus


Autor

Ljiljana Milovanović

Više [+]

Poljoprivredna tehničarka voćarsko - vinogradarskog smera sa bogatim novinarskim iskustvom u različitim medijima. Dobtinica nagrade za najbolju novinarku Dnevnika 2010. godine. Ljubitelj pasa.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u