Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zadruga Babogredski Fenix
  • 22.05.2018. 14:20

Udružili se u zadrugu, okrenuli tradicijskoj recepturi i proizvode babogredski kulin, seljačku slaninu, kobasicu

Mato Petričević je s ciljem oživljavanja svog sela, stvaranja dodane vrijednosti i zaposlenja hrvatskih branitelja, osnovao zadrugu krajem 2016. U svega 45 dana organiziralo se 15 zadrugara, odnosno 12 branitelja i 3 seoske žene kao nositeljice poljoprivrede i gospodarstava tog kraja.

Foto: Roberta Kljenak
  • 1.826
  • 194
  • 0

Prije pedesetak godina pravilo u Babinoj Gredi bilo je stotinu upisane djece u prve razrede, a danas, 2018. godine je prema riječima marljivog hrvatskog branitelja Mate Petričevića tek 24 djece upisalo prve razrede, što je podatak u kojem smjeru idu ruralna područja naše domovine.

Mato Petričević je dugogodišnji srčani Babogredac, predsjednik Eko – etno gastro udruge i upravitelj Poljoprivredno - prerađivačke braniteljske zadruge Babogredski Fenix. S ciljem oživljavanja svog sela, stvaranja dodane vrijednosti i zaposlenja hrvatskih branitelja, osnovao je zadrugu krajem 2016. godine. Ista je već u prvoj godini pokazala proaktivnost jer se u svega 45 dana organiziralo 15 zadrugara, odnosno 12 branitelja i 3 seoske žene kao nositeljice poljoprivrede i gospodarstava tog kraja.

Za to kratko vrijeme su napravili prvu pokusnu preradu svinjskog mesa u gotov finalni proizvod. Zahvaljujući tome, uspjeli su svoja blaga staviti na tržište i uspješno ih prodati, te prenijeti priču u 2017. godinu.

Ministarstvo branitelja pomoglo s 150.000 kn

“Dvije fiskalne godine u kojima smo poslovali s dobitkom su iza nas, a sve zahvaljujući tome što smo sve radili s ljubavlju, znanjem i voljom. U zadruzi je samo jedna osoba zaposlena, a svi ostali volontiraju. Kroz razne načine pokušavamo realizirati našu priču. Krećemo se od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, pa sve do proučavanja mjera i programa Europske unije te Europskog i socijalnog fonda kroz koje ćemo pokušati smanjiti nezaposlenost jer u našoj zadruzi imamo, osim mene,  još 3 zadrugara koji su branitelji, a koji nemaju riješen status. 

Od Ministarstva branitelja smo dobili 150.000 kn kao pomoć za osnivanje zadruge. Od tih 150.000 kn mi smo za 100.000 kn kupili žive životinje koje će poslužiti kao baza za certificiranje budućih proizvoda koje plasiramo i planiramo plasirati na tržište. Iste smo podijelili zadrugarima koji su dobili financijsko zaduženje. Nezaposleni su, dakle, dobili žive životinje od zadruge, a oni koji imaju registrirano obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo su dobili obvezu vratiti dio u financijskom obliku za koji se dogovorimo kroz vrijeme od 18 mjeseci”, objašnjava upravitelj Petričević.

Od proizvodnje do krajnjeg kupca bez posrednika

Svoje proizvode ovi marljivi zadrugari plasiraju direktno krajnjim kupcima bez posrednika. Cilj proizvodnje koja je uskospecijalizirana, limitiranih serija, garantirane kvalitete i povrata novca u slučaju nezadovoljstva je plasiranje direktno do građanina kao krajnjeg kupca, poduzeća i ugostiteljskih objekata koji imaju više od 4 zvjezdice.

“Zadruga od imovine nema ništa. Srećom, u Babinoj Gredi ima pogon od firme jednog našeg zadrugara koja je, nazovimo to tako, bila u problemima. Mi smo iznajmili taj pogon gdje radimo preradu i gdje čuvamo proizvode do stavljanja na tržište.

Babogredski kulin, seljačku slaninu, seljačku kobasicu, kulinovu seku i suhu vratinu radimo po tradicionalnoj recepturi bez aditiva, konzervansa i poboljšavača okusa. Mljevenu crvenu papriku kao neizostavni začin proizvode naši zadrugari.To je jedan od razloga zašto se susrećemo s nerazumijevanjem od strane kupaca zato što načeta roba ne može stajati 12 sati u nepromjenjivom izdanju kao roba koja ima konzervanse koji ju čuvaju u tom obliku”, objašnjava upravitelj čija je zadruga zakoraknula u poslovanje s 25 živih životinja u prvoj godini.

U drugoj godini je zahvaljujući uspješnom poslovanju zabilježen porast broja domaćih životinja s nekadašnjih 25 na 75, te u 2018. čak i na 224 životinje koje su ugovorili za sezonu. Planiraju ići i u otkup, što će zavisiti i od smještajnih kapaciteta. 


Tagovi

Mato Petričević Babina Greda Oživljavanje sela


Autorica

Roberta Kljenak

Više [+]

Roberta je dvostruka magistrica u području poljoprivrede. Obožava pisanje i fotografiju! Dobitnica je dekanove nagrade za najbolje studente, predavačica na brojnim poljoprivrednim kongresima i nezaposlena profesorica.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zagorska smokva danas :(
Foto: Facebook/Volim Zagorje
https://tinyurl.com/5kb3udrs