Pretraga tekstova
Kruh i žitarice najskuplje plaćaju stanovnici Danske, a najmanje Rumunjske.
Cijene kruha i žitarica prošle su se godine razlikovale u državama članicama Europske unije.
Prema Eurostatu, cijena je bila čak 2,5 puta veća u najskupljoj državi članici, u odnosu na najjeftiniju.
Kada se one usporede s prosječnim indeksom od 100, rezultati pokazuju da se za kruh i žitarice najviše plaćalo u Danskoj, a ondje je on iznosio 153. Slijede ju Austrija s indeksom od 135, Luksemburg, Finska te Švedska s indeksima od 127.
Nasuprot tome, najniže cijene bilježi Rumunjska (indeks razine cijena 56), zatim Bugarska (67) te Poljska (70).
Prema službenim podacima, Estonija i susjedna Hrvatska najbliže su prosjeku indeksa.
Prema Numbeo bazi podataka o troškovima života na globalnoj razini, u norveškom gradu Espoou spremni su platiti čak 3.30 eura za pola kg bijelog kruha. Slijedi ga islandski Reykjavik s cijenom od 3,24 eura te švicarski Zug s 3,16 eura.
Najjeftinijih pola kg bijelog kruha plaćaju u moldovskom gradu Chisinau i to 0,31 eura.
Kada je riječ o Bosni i Hercegovini, u Sarajevu je cijena kruha 1,02 KM.
U odnosu na prošlu godinu, evidentno je da je došlo do poskupljenja.
Tagovi
Cijene Kruh Žitarice Europska unija Indeks Cijena kruha
Autorica
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
Ako voliš sok od zove stavi ❤️ Recept za sok od zove (sirup) Sastojci: • 20 cvetova zove (sveži, neoštećeni) • 2 l vode • 2 limuna (oprana, isečena na kolutove) • 1,5 kg šećera • 1 kesica limuntusa (ili 1 ravna supena kašika – oko 10 g) ⸻ P... Više [+]
Ako voliš sok od zove stavi ❤️
Recept za sok od zove (sirup)
Sastojci:
• 20 cvetova zove (sveži, neoštećeni)
• 2 l vode
• 2 limuna (oprana, isečena na kolutove)
• 1,5 kg šećera
• 1 kesica limuntusa (ili 1 ravna supena kašika – oko 10 g)
⸻
Priprema:
1. Cvetove zove lagano operi pod mlazom vode (ili ih samo istresi da ne ubiješ aromu) i stavi u veću posudu.
2. Dodaj vruću prokuvanu vodu, kolutove limuna i limuntus.
3. Pokrij i ostavi da stoji 24 sata na hladnom mestu (ili frižideru).
4. Sutradan procedi kroz gazu ili gusto sito.
5. Dodaj šećer i mešaj dok se ne rastopi (možeš malo zagrejati ako se sporo rastapa).
6. Sipaj u sterilisane flaše i dobro zatvori.